HRISTOS SE RODI! Slavimo najradosniji hrišćanski praznik, a ovo su SVI SRPSKI NARODNI OBIČAJI ZA BOŽIĆ

Božić
Wikipedia

Malo je praznika koji su u srpskoj tradiciji značajni kao Božić. Danas se u miru i slozi slavi širom naše zemlje, za trpezama se okupljaju prijatelji i porodica, a mire se i oni koji godinama nisu progovorili. Zato i ne čudi veliki broj običaja i verovanja koji su iz davne prošlosti pretekli i do današnjeg dana.

 

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Isusa Hrista – Božić. Kako je reč o jednoj od dve najveće hrišćanske svetkovine nije čudo što je za nju vezan veliki broj narodnih običaja i verovanja.

Neka od njih, zadržala su se sve do današnjih dana.

Božić počinje pozdravom: “Hristos se rodi!” na koji se odgovara “Vaistinu se rodi!”. Na ovaj praznik mora da vlada dobra atmosfera, mir i sloga, pa je veoma važno pomiriti se, čak i sa nekim sa kojim ste godinama u svađi. Ovo je dan za oproštaj!

 
Danas, u rano jutro, u svaki srpski dom došao je specijalni gost, prva osoba koja je na Božić prešla preko praga – položajnik. On ukućanima čestita praznik, prilazi ognjištu i grančicom badnjaka džara vatru govoreći: “Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica toliko parica. Koliko varnica toliko u toru ovaca. Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca. Koliko varnica, toliko gusaka i piladi, A najviše zdravlja i veselja. Amin, Bože daj”.

 

Da razjasnimo jednu BOŽIĆNU NEDOUMICU: Da li POLOŽAJNIK može da bude ŽENA?

Položajnik simbolički predstavlja Mudrace koji su prema legendi pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži položajnika, i daruje ga nekim prikladnim poklonom. On je čovek koji na Božić, ali i za celu narednu godinu donosi sreću kući u koju je ušao.

 

U svakom pravoslavnom domu u Srbiji danas će se lomiti česnica. Nju je domaćica zamesila u rano božićno jutro vodom osvećenom u crkvi i u nju stavila dren, pšenicu i novčić. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Veruje se da će onaj koji ko dobije parče u kojem je dren biti zdrav preko cele godine, ko pronađe pšenicu biće sin, a onaj ko u česnici pronađe novčić imaće sreće i uspeha.

NEZAOBILAZNI RITUAL ZA BOŽIĆ: Predstavljamo vam dva ORIGINALNA RECEPTA za savršenu ČESNICU!

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da sve dugove ili pozajmljene stvari treba vratiti pre Božića. Na ovaj praznik, kaže verovanje, ne valja davati stvari na zajam jer će se tokom cele naredne godine stvari samo iznositi iz kuće.

Sve što je zadavalo muke preko godine treba uraditi na Božić jer će tako one prestati da budu problem i u narednoj godini ići “kao od šale”. Slično, postoji verovanje, da se posle Božićnog ručka iako je praznik i obično se ne radi, treba uhvatiti nekog posla za koji želimo da nam u novoj godini dobro ide i donese uspeha.

 

Božić je prvenstveno praznik dece. Hrišćani veruju da se na današnji dan rodilo najlepše i najsvetije dete u istoriji ljudskog roda i zato svi roditelji na ovaj praznik svojim mališanima treba da pokažu koliko ih vole. Odatle i običaj da na Božić svako treba da dobije nešto novo, makar to bila sitnica jer će to doneti radost i sreću u svačiji život.

Narod takođe veruje da od Božića do Svetog Stefana koji je 9. januara ne valja čistiti kuću jer će tako uznemiriti duhove predaka koji na današnji dan takođe slave sa celom porodicom.

Bilo da verujete u ove običaje ili ne, Božić je dan koji treba da provedete sa svojim bližnjima. Okupite se oko svečane trpeze, razgovarajte i sećajte se lepih vremena i priča.

I ne zaboravite da nazdravite: “Hristos se rodi!”.