Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik

NAJPOTRESNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Dan da ćerkama pokažite koliko ih volite

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i njihovoj majci Sofiji.
Autor: N. D. Foto: Wikipedia
Vreme: 09:17h | 30. septembar. 2016.
0

 

Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. veka. Živele su i stradale u Rimu.

 

Sofija je bila udovica i sama je podizala svoje ćerke koje su imale Vera 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

 

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako je reč bila tek o devojčicama. Tako su sve i nastradale.

 

Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

 

Kako su imena devojčica - Ljubav, Vera i Nada, postala simbol života svakog hrišćanina, narod smatra da se na današnji dan treba uzdržati od svakih zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem.

 

Takođe, ovaj praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom koliko god on skroman bio.

 

Zato majke, imamo savet za vas - Biće dovoljno i da im samo posvetite pažnju i pokažete im koliko ih volite. Nekada je to najlepši poklon!

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.