Nemate sreće? Danas POMOZITE UBOGOM, NAHRANITE GLADNOG i gledajte kako se i vama život menja

Luka Jeladski
Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen Prepodobnom Luki Jeladskom, svetitelju iz 1. veka koji je živeo na prostoru današnje Grčke.

 

Prepodobni Luka Jeladski još kao dete nije hteo da okusi meso i najveći deo vremena je provodio u molitvi i osami. Nije mnogo prošlo pre nego što je poželeo da se potpuno posveti Bogu i otišao je u manastir.

Priča kaže da je majka nakon toga, ne znajući gde joj je sin, molila Boga da joj ga vrati i da je Bog uslišio tu molitvu poslavši u san igumanu manastira poruku da Luka mora da se vrati kući.

Luka se video sa majkom i objasnio joj svoju odluku i nakon toga se vratio u manastir u kome je živeo do kraja života. Noću se molio Bogu, a danju je radio u bašti i na njivi, ali ne zbog sebe već zbog siromašnih kojima je delio sve plodove svog rada dok se on hranio samo ječmenim hlebom.

Predanje kaže da ga je Bog obdario moćima i da je mogao da izleči svaku bolest i odagna svačiju nevolju. Zato se još za života pročuo kao veliki čudotvorac i mudar čovek kod koga su mnogi dolazili po savet i pomoć.

Živeo je mirno i umro je u poznoj starosti 946. godine.

Kako je za života važio za dobrotvora i pomagača ljudi Prepodobni Luka Jeladski i danas se smatra zaštitnikom slabih i nemoćnih. Veruje se da naročito brine o siromašnima i ugnjetavanima i da danas ne smete oterati prosjaka sa vrata ili odbiti pomoć nekome ko je traži, jer ćete na taj način uvrediti svetitelja i navući njegov bes.