Pitali su Duška Radovića ZAŠTO PODRŽAVA STUDENTSKE DEMONSTRACIJE ’68… njegov odgovor SVE JE OBJASNIO

Duško Radović
Wikipedia/Kolaž

Tog juna 1968. godine u Beogradu vrilo kao u košnici... Hiljade studenata bilo je na ulicama protestujući protiv "crvene buržuazije" i pridružujući se kolegama sa fakulteta širom Evrope. Mnoge domaće javne ličnosti podržale su bunt mladih. Među njima i Duško Radović...

 

Događaj će biti zapamćen kao velike Studentske demonstracije ’68. Protesti su počeli na Novom Beogradu gde je došlo i do sukoba sa policijom (više o ovom događaju možete pročitati KLIKOM OVDE) a preselili se na fakultete širom Beograda. Epicentar dešavanja bio je Studentski trg i Kapetan Mišino zdanje. 

Tu se pojavilo i mnogo javnih ličnosti koji su podržali proteste studenata – Branko Ćopić, Vasko Popa, Stevan Raičković, Želimir Žilnik, Dušan Makavejev, Stevo Žigon, Ljuba Tadić, Mira Stupica, Branko Pleša…

Jedan od onih koji su podržali bunt mladih bio je i legendarni Duško Radović. Kada se pronela vest da bi država na Kapetan Mišino zdanje mogla da pošalje tenkove, on se obratio studentima rekavši da će sa njima biti do kraja i objasnivši zašto ih podržava.

– Nemci su u ovoj zemlji postavili, jednog dana, jedan rekord u ubijanju đaka. Ako je nekome stalo da taj rekord premaši, večeras mu je prilika, jer ovde ima više od pet hiljada đaka – zagrmeo je novinar aludirajući na streljanje đaka u Kragujevcu 1941. godine.

Srećom, do toga nije došlo… Josip Broz se tek posle osam dana i nakon što su ustali i studenti iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada, Niša i Ljubljane, obratio javnosti i rekao danas već ono istorijsko… da su studenti u pravu.