Umrla Vera Ivković, srpska pevačica – 2012. godina

Vera Ivković je bila srpska pevačica narodne muzike. Rođena je 1949. godine u Rumi. Karijeru je započela 1966. godine snimajući duetske ploče sa suprugom Danilom Živkovićem, kompozitorom i aranžerom, a zatim i solo albume od kojih su mnogi dostigli zlatne tiraže.

 

Bila je poznata po hitovima „Šuška se, šuška“, „Šta će mi šalvare“, „Vrgolastu rodila me nana“,„Samo ti si u mom srcu“, „Da nije tebe“ i „Kako je tebi bez mene”.

Snimila je veliki broj šumadijskih, vojvođanskih, starogradskih i izvornih pesama ali i veliki broj balada i novokomponovanih narodnih pesama.

Vera Ivković je osvojila veliki broj priznanja i prestižnih nagrada na festivalima širom cele Jugoslavije. Vera Ivković je prekinula svoju muzičku karijeru krajem devedestih godina kako bi se posvetila porodici.

Tragična smrt njenog supruga Danila (2002) i ćerke Maje (2006) za koje je bila mnogo vezana, ozbiljno su narušili Verino zdravlje usled čega se i ona teško razbolela.

Preminula je 10. marta 2012. godine u domu za stara lica u Rumi.

Verin unuk Danilo takođe se bavi pevanjem. U januaru 2014. godine u dvorani Kolarčeve zadužbine održan je koncert posvećen Veri Ivković na kojem su učestvovale brojne njene kolege uz pratnju narodnog ansambla RTS.