Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Na današnji dan

Rođen Fidel Kastro, kubanski revolucionar - 1926. godine

Interesantno je da se nije uvek prezivao Kastro. Majka mu je bila kuvarica na očevoj plantaži, i rođen je kao vanbračno dete. Do venčanja svojih roditelja prezivao se Ruz.
Autor: Dnevno.rs Foto: Wikipedia
Vreme: 07:12h | 13. avgust. 2015.
0

 

Na očevoj plantaži pored gradića Biran na Kubi, rodio se budući lider. Fidelov otac Angel Kastro nije bio Kubanac, nego Španac. Doselio se na Kubu i postao vremenom vlasnik velikih zemljoposeda.

 

Angel Kastro imao je plantažu površine 11.000 hektara, na kojoj je uzgajao šećernu trsku, stoku i drvo. Za njega je svojevremeno radilo čak 300 ljudi. Fidelova majka zvala se Lina Ruz Gonzalez i bila je kuvarica na toj plantaži.

 

Nakon što se Angel rastao od prve supruge, on i njegova kuvarica su se zbližili. Fidel je tako rođen izvan braka, kad je njegovom ocu bilo 50 godina, a majci samo 22. Isprva je imao prezime po majci – Ruz, a tek 16 godina kasnije, kad su se otac i majka konačno venčali, dobio je i očevo prezime Kastro.

 

Fidel je imao dva brata i četiri sestre. Stariji, Ramon imao je znatan uticaj na kubansku poljoprivredu, a mlađi – Raul – trenutno je predsednik Kube.

 

Ostali događaji na današnji dan:
1521. Španski osvajač Ernan Kortes zauzeo je i razorio, nakon tromesečne opsade, asteški grad Tenočtitlan.

1624. Francuski kralj Luj XIII postavio je za prvog ministra kardinala Rišeljea.

1792. Francuski revolucionari su uhapsili članove kraljevske porodice, tri dana nakon ukidanja monarhije i zbacivanja kralja Luja XVI.

1814. Holanđani su ustupili Velikoj Britaniji Rt Dobre Nade.

1820. Rođen je britanski muzikolog Džordž Grov, autor „Rečnika muzike i muzičara" (4 knjige 1879-89).

1826. Umro je francuski lekar Rene Teofil Jasint Lenak, koji je 1819. izumeo stetoskop.

1863. Umro je francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog „Fausta" i napisao „Dnevnik" u kojem je izložio zapažanja o umetnosti („Danteova barka", „Ulazak krstaša u Carigrad", „Na barikadama 28. jula 1830.").

1868. U Peruu i Ekvadoru je počela serija zemljotresa u kojima je poginulo oko 25.000 ljudi.

1871. Rođen je nemački revolucionar Karl Libkneht, jedan od osnivača i vođa Komunističke partije Nemačke. Kao poslanik u Rajhstagu istupao je protiv nemačkog i međunarodnog imperijalizma i jedini je glasao protiv ratnih kredita u decembru 1914. Bio je jedan od vođa Novembarske revolucije u Nemačkoj 1918, ali je posle gušenja revolucije uhapšen i u januara 1919. ubijen zajedno s Rozom Luksemburg.

1899. Rođen je engleski filmski režiser Alfred Džozef Hičkok. Proslavio se kriminalističkim filmovima i filmovima strave, koji su postali klasika u tom žanru („Ptice", „Psiho", „39 stepenica", „Sever-severozapad").

1902. Rođen je nemački inženjer Feliks Vankl, izumitelj rotacionog motora, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao je 1929, a 1939. avion Mešeršmit 209 sa eksperimentalnim Vanklovim motorom postigao je svetski rekord u brzini.

1910. Umrla je engleska medicinska sestra Florens Najtingel, koja je u Krimskom ratu (1853-56) organizovala prvu ekipu za negu ranjenika, a potom osnovala prvu školu za bolničarke.

1913. Rođen je kiparski arhiepiskop Makarios III, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsednik te mediteranske zemlje od 1960. do smrti 1977. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1914. Francuska je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

1923. Mustafa Kemal Ataturk, postao je prvipredsednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. sproveo je radikalne reforme u zemlji približivši Tursku Evropi.

1961. Vlasti Istočne Nemačke zatvorile su granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina kod Brandenburške kapije i počele izgradnju 155 kilometara dugačkog zida prema granici sa Zapadnom Nemačkom, koji je u narednih 38 godina bio simbol podeljene Nemačke i hladnoratovski simbol podeljenog sveta. Zid je probijen u novembru 1989, nakon čega se Nemačka ponovo ujedinila.

1964. U Velikoj Britaniji izvršene poslednje smrtne kazne vešanjem dvojice zatvorenka u Liverpulu i Mančesteru, osuđenih na smrt zbog ubistva.

1998. Švajcarske banke i jevrejske grupe postigle su sporazum kojim je predviđena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu.

2001. Politički lideri Makedonaca i Albanaca potpisali su u Ohridu mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi ove dve etničke zajednice u Makedoniji.

2003. Libija i porodice žrtava bombaškog napada na Pan Am-ov avion nad jezerom Lokerbi postigli su dogovor o nadoknadi štete u visini od 2,7 milijardi dolara. U eksploziji tog aviona stradalo je 270 ljudi.

2003. Kod Goraždevca u terorističkom napadu na obali reke Bistrice, na kupanju, ubijena su dva srpska dečaka, a ranjena još četvorica.

2009. Umro je američki legendarni gitarista Les Pol koji je svojom električnom gitarom promenio tok muzike. Dobitnik je dva Gremija za album „Les Pul & Friends: American Made, World Played".

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.