Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Na današnji dan

Umro američki filmski glumac Entoni Perkins - 1992. godine

Na današnji dan 1992. godine, umro je američki filmski glumac Entoni Perkins, najpoznatiji po ulozi Normana Bejtsa u hičkokovom kultnom hororu "Psiho".
Autor: Dnevno.rs Foto: Wikipedia
Vreme: 07:13h | 13. septembar. 2015.
0

 

Entoni Perkins je bio američki glumac, najpoznatiji po ulozi Normana Bejtsa u znamenitom Hičkokovom trileru "Psiho" i njegova tri nastavka.

 

Kada je imao 5 godina, otac mu je umro od srčanog udara, a majka se s njim nekoliko godina kasnije preselila u Boston.

 

Kada se mladi Perkins odlučio nastaviti glumačkim poslom, njegov simaptični izgled je iskoristio Džordž Kukor za film "Glumica" iz 1953. godine. Tri godine kasnije Perkins je impresionirao publiku ulogom u filmu "Prijateljsko uveravanje", za koju je nominovan za Oskara.

 

Uloga Normana Bejtsa je Perkinsu obiležila, ali i zapečatila karijeru, s obzirom da je nakon nje postao tražen isključivo za likove psihopata i manijaka. Nezadovoljan time, Perkins je počeo uzimati angažmane u Evropi, a s vremenom se počeo baviti i pisanjem scenarija i režijom.

 

Perkins je, prema vlastitom priznanju, osećao neugodnost u društvu sa ženama i najveći deo života je imao homoseksualne odnose. Ipak, oženio se sa bivšom manekenkom Beri Berenson sa kojom je imao dva sina. 

 

Godine 1992. je preminuo od posledica AIDS-a.

 

Ostali događaji na današnji dan:

1506. Umro italijanski slikar i graver Andrea Mantenja. Izradio veličanstvene freske u crkvi eremita u Padovi, srušenoj u Drugom svetskom ratu, i u dvorcu eremita u Mantovi.

1592. Umro francuski pisac i filozof Mišel Ejkvem de Montenj, obnovitelj intelektualnog skepticizma i vesnik slobodne misli u 17. i 18. veku. Smatrao da je ljudski razum nemoćan u traženju istine i pravde, ali da je svaki čovek dužan da nađe izvesne norme u privatnom i javnom životu kako bi živeo razumno, svestan svojih opšteljudskih odgovornosti.

1598. Umro španski kralj Felip II. Predvodio zemlju u ratovima protiv Otomanskog carstva od 1571. do 1578. i protiv Engleske od 1588, okončanom 6 godina posle njegove smrti. Posle sloma njegove "Nepobedive armade" 1588. u bici sa engleskom mornaricom u Lamanšu, Španija nikad više nije bila svetska sila.

1788. Njujork proglašen prvom federalnom prestonicom SAD.

1804. Vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović Karađorđe u Rusiju uputio prvu ustaničku delegaciju da bi je zainteresovao za ustanak i tražio pomoć u oružju za borbu protiv Turaka. Prota Mateja Nenadović, Petar Čardaklija i Jovan Protić primljeni hladno na ruskom dvoru i rečeno im da Srbi mogu da se nadaju samo moralnoj pomoći.

1819. Rođena nemačka pijanistkinja Klara Šuman, koncertnu karijeru počela u 9. godni, jedan od najvećih klavirskih majstora 19. veka.

1842. Aleksandar Karađorđević, sin vođe prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, proglašen za kneza Srbije pošto su ustavobranitelji proterali Mihaila Obrenovića.

1874. Rođen austrijski kompozitor Arnold Šenberg, osnivač i teoretičar modernog muzičkog ekspresionizma, profesor muzičkih akademija u Beču, Berlinu, Bostonu i Los Anđelesu.

1882. Posle ustanka koji je ugrozio planove Londona o korišćenju Sueckog kanala, Britanci porazili egipatsku vojsku kod Tel el Kebira u donjem Egiptu i nastavili osvajanje te zemlje i Sudana.

1894. Rođen engleski pisac Džon Bojnton Pristli, autor dela koja se odlikuju vedrinom i humorom, ali i društvenim kritikom.

1903. Rođen srpski pisac Branimir Ćosić, koji je mahom pisao o životu mladih posle Prvog svetskog rata, problemima njihovog unutrašnjeg života i morala.

1905. Rođena američka filmska glumica francuskog porekla Klodet Kolber, najčešće igrala u komedijama.

1922. U Al Aziziji u Libiji izmerena najviša temperatura u hladu, 58 stepeni.

1923. U Španiji vlast prigrabio general Migel Primo de Rivera i uz blagoslov kralja Alfonsa Trinestog zaveo profašističku diktaturu kojom je privremeno ugušen revolucionarno-demokratski pokret.

1955. SSSR i Zapadna Nemačka uspostavili diplomatske odnose.

1971. U napadu američke policije i Nacionalne garde, kojim je okončana petodnevna pobuna u njujorškom zatvoru "Atika", poginuo 31 robijaš i 11 zatvorskih čuvara.

1989. Najveće ikad održane demonstracije protiv aparthejda u Južnoj Africi u Kejptaunu predvodio nadbiskup Dezmond Tutu.

1991. SSSR i SAD se sporazumeli da obustave doturanje naoružanja zaraćenim stranama u Avganistanu.

1992. Umro američki filmski glumac Entoni Perkins.

1993. Izrael i Palestinska oslobodilačaka organizacija u Vašingtonu potpisali mirovni sporazum.

1995. Grčka i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija u Njujorku potpisale sporazum o normalizaciji odnosa, priznavši se međusobno kao države, a Skoplje se obavezalo da promeni izgled državne zastave i zapiše u Ustav da nema teritorijalne pretenzije prema južnom susedu.

2000. U Zagrebu uhapšen hrvatski general Ivan Andabek, blizak saradnik Mladena Naletilića Tute, optuženog za ratne zločine pred Haškim tribunalom. Andabek osumnjičen za ubistvo zamenika ministra unutrašnjih poslova FBiH Joze Leutara.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.