Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Na današnji dan

U Londonu otvorena prva podzemna železnička linija na svetu – 1863. godine

Na današnji dan 1863. godine otvorena je prva podzemna železnička linija u istoriji. Sagrađena je u Londonu, a povezivala je londonski Siti sa železničkom stanicom Padington severno od poznatog Hajd Parka.
Autor: N. D. Foto: Petar Marković
Vreme: 07:13h | 10. januar. 2016.
0

 

Prva podzemna železnica na svetu nosila je naziv Metropolitan Rejlvej, a planiranje njene gradnje odvijalo se još 1850-ih godina.

 

Smisao te prve podzemne železničke linije bilo je omogućavanje dolaska vozova u blizinu središta Londona.

 

Naime, gotovo sve dotadašnje železničke stanice bile su prilično odmaknute od londonskog Sitija, što je stvaralo saobraćajne probleme kad je veliki broj pristiglih putnika morao nakon silaska sa železničkih stanica da ulazi u London pešice ili na kolima sa konjskom vučom (u to doba još nije bilo automobila).

 

Budući da se radilo o naseljenom području Londona, nije se mogla jednostavno napraviti nadzemna železnička pruga, jer bi ona morala da prolazi kroz izgrađeno gradsko područje.

 

Stoga je odlučeno da se nova željeznička linija do središte grada stavi pod zemlju.

Podzemna linija otvorena na današnji dan omogućila je velikom broju putnika koji su dolazili sa zapada putovanje vozom sve do tržnice Smitfild nadomak londonskog Sitija.

 

Stanica najbliža centru Londona bila je samo desetak minuta hoda udaljena od poznate katedrale sv. Pavla u Londonu.

 

Ostali događaji na današnji dan:

49. p.n.e. Gaj Julije Cezar izgovorio "Kocka je bačena" i prešao reku Rubikon, po jednoj varijanti današnja rečica Fiumicino u gornjoj Italiji, po drugoj Pisatelo kod Ravene, granica između Italije i Galije, što je označilo novo razdoblje u istoriji Rimskog carstva, počeo građanski rat protiv Pompeja i Senata koji je završen uvođenjem Cezarove diktature. Pripadnici republikanske opozicije ubili Cezara 44. p.n.e.
1356. Na državnom saboru u Nirnbergu prihvaćen glavni deo Zlatne bule cara Karla IV, velikog ustavnog zakona nemačke carevine, koji je u svojim osnovama trajao do 1806.
1778. Umro švedski prirodnjak Karl fon Line. Uveo binarnu nomenklaturu po kojoj svaka biljka i životinja ima naziv roda i vrste. Osnivač Prirodnjačkog muzeja u Upsali i prvi predsednik Švedske akademije nauka.
1863. U Londonu otvorena prva linija podzemne železnice u svetu.
1882. Počeo hercegovačko-bokeljski ustanak Srba i muslimana protiv Austro-Ugarske, kao odgovor na uvođenja zakona o vojnoj obavezi i regrutovanja. Ustanak, koji je potajno podržala Crna Gora, ugušen posle nekoliko meseci.
1889. Francuska uspostavila protektorat nad Obalom Slonovače.
1890. Umro srpski pisac i lekar Laza Lazarević, koji se s 9 pripovedaka, koliko je napisao, svrstao među najznačajnije prozne stvaraoce srpske književnosti. Smatra se tvorcem srpske psihološke pripovetke i jednim od najboljih stilista.
1909. Rođen srpski fizičar i hemičar Pavle Savić, koji je svetski renome stekao kada je sa Irenom Žolio Kiri 1937. i 1938. u Parizu otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima. Od 1947. rukovodio izgradnjom Nuklearnog instituta u Vinči i do 1960. bio direktor Instituta. Od 1971. do 1981. bio predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.
1917. Umro Frederik Kodi, poznat kao Bafalo Bil, poštanski jahač "Poni ekspresa", vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca, profesionalni lovac na bivole i bizone. 1883. organizovao reviju kaubojskih veština "Revija divljeg zapada", u kojoj je nastupao kao glavna zvezda. Kasnije nastupao i u Evropi, a gostovao i u Srbiji.
1920. U Ženevi izabrano veće Lige naroda koje su činili Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija. Kasnije članice Veća postale Nemačka i SSSR. Zbog političkog neuspeha Liga naroda prestala da postoji 1939, mada je formalno ukinuta 1946, kada je u Londonu održana prva sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
1922. Artur Grifit postao prvi predsednik Irske posle sticanja nezavisnosti te zemlje od Velike Britanije.
1934. U Nemačkoj pogubljen Marinus van der Lube pošto je proglašen krivim za paljenje Rajhstaga 27. februara 1933.
1969. Švedska kao prva zapadna zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Severnim Vijetnamom.
1971. Umrla francuska modna kreatorka Gabrijela Koko Šanel, jedna od najčuvenijih žena u XX veku, gotovo 60 godina suvereno vladala visokom pariskom modom.
1996. Izrael pustio iz zatvora stotine Palestinaca nekoliko dana uoči prvih palestinskih nacionalnih izbora u Gazi i na Zapadnoj obali.
1997. Arnoldo Aleman postao predsednik Nikaragve u prvoj demokratskoj i mirnoj smeni vlasti u modernoj istoriji te zemlje.
1997. Tokom antivladinih protesta u Sofiji demonstranti probili policijski kordon, upali u zgradu Parlamenta i demolirali je.
2001. Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić predala se Međunarodnom sudu u Hagu pred kojim je optužena za genocid i druge zločine počinjene 1991. i 1992. tokom rata u Bosni. Uz garancije Vlade Srbije u septembru puštena da se brani sa slobode, a u oktobru 2002.  priznala krivicu.
2002. Izraelski tenkovi i buldožeri srušili 73 palestinske kuće u Rafi, posle napada naoružanih Palestinaca na izraelske vojnike.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.