BESNE OLUJE VELIČINE ZEMLJE: Naučnike iznenadilo ono što se dešava na JUPITEROVIM POLOVIMA (VIDEO)

Jupiter
pixabay-com

Najveća planeta Sunčevog sistema uopše nije tako dosadana kako su naučnici do sada mislili, pokazuju snimci koje je letelica Juno prikupila kružeći oko plinovitog giganta.

 

Jupiter je, zapravo, vrlo kompleksan i turbulentan svet na čijim polovima besne oluje veličine Zemlje! Oluje su zbijene i međusobno se sudaraju, a kreću se tako da neke od njih prodiru do samog jezgra, piše portal 100posto.

Neverovatno. Teško da bi iko pogodio da je ovo Jupiter – kaže Skot Bolton, jedan od naučnika koji učestvuje u misiji Juno.

Snimci, koji su stigli s Juna, NASA smatra velikim korakom napred u upoznavanju Jupitera. Pokazuju da Jupiterovi polovi izgledaju sasvim drugačije, nego njegova ekvatorijalna regija, prepoznatljiva po prugama i “velikoj tački”.

Zbunjuje nas kako su se te oluje uspele da se formiraju, koliko je stabilna njihova konfiguracija i zašto Jupiterov južni pol ne izgleda kao njegov severni pol. Pitamo se je li to dinamičan sistem pa sada gledamo samo jednu fazu procesa koji će prestati i nestati, ili je to stabilna konfiguracija u kojoj oluje kruže jedna oko druge, rekao je Bolton.

Iznenađujući su i rezultati merenja termalnog mikrotalasnog zračenja u Jupiterovoj atmosferi. Slike poznatih Jupiterovih pojaseva i zona naučnicima sad deluju još tajanstvenije jer su ustanovili da se nalaze na vrlo različitim visinama, a niko nema ni približno objašnjenje te pojave.

Već smo znali da Jupiter ima najsnažniju gravitaciju u Sunčevom sistemu, no Juno otkriva da je još snažnija nego se mislilo, više nego deset puta snažnija nego bilo gde na Zemlji.

I Jupiter ima polarnu svetlost i još je spektakularnija nego na Zemlji, što pokazuje NASA-in video.