DA BUDEMO SPREMNI: Naučnici prave REPLIKU MARSA NA ZEMLJI, evo kako će izgledati (FOTO)

kule na Marsu
print screen/you tube/VARBAGE

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata angažovala je svetski poznatog arhitektu Bjakrea Ingelsa čiji će zadatak biti da projektuje prototip grada na Marsu koji će biti smešten u pustinji.

 

Saopštenje je stiglo svega nekoliko dana pre nego što je Elon Mask objavio da uz pomoć raketnih motora planira da 2024. godine šalje ljude na “Crvenu planetu“.

Emirati, s druge strane, planiraju da do 2117. godine izgrade “mini grad“ na Marsu.

Premijer UAE Muhamed bin Rašid Al Maktum u nekoliko tvitova naveo je da u projekat “Mars 2117“ planira da uključi brojne naučnike iz celog sveta.

Projekat je vredan 140 miliona dolara, biće smešten na 170 hiljada kvadratnim metara i predstavljaće “realističan model simulacije života na površini Marsa“.

Projekat ima za cilj da privuče “najbolje naučnike iz celog sveta”, navodi se u saopštenju, dok će neki od njih imati prilike da borave u ovom “gradu“ godinu dana.

Grad će biti sačinjen od nekoliko povezanih kupola ispod kojih su smeštene laboratorije za hranu, energiju, vodu i agrikuturna testiranja.

Projekat takođe ima za cilj da ispita probleme vode, hrane i sigurnosti energije na Zemlji. Prototip grada dobiće i muzej čija će unutrašnjost biti ispunjena pustinjskim peskom i elementima napravljenim 3D štampačem.

Prototip grada je test koji treba da pomogne u ozbiljnoj nameri i snalaženju na Marsu jer UAE planira da izgradi prvu koloniju na Crvenoj planeti do 2117. godine.