Ne biste voleli da pobedite u ovoj igri! KRVAVI MAJANSKI SPORT od čijih pravila se i arheolozima diže kosa na glavi

Maja
Wikipedia/Jacob Rus

Dva crteža uklesana u steni pronađena u Belizeu opisuju jednu od krvavih igara koje su igrale drevne Maje.

 

Ploče koje datiraju iz perioda između 600. i 800. godine prikazuju igrače sa zaštitnim pojasevima i lopte. Cilj je bio da se gumena lopta prebaci u protivnički deo igrališta, a nešto kasnije uvedeni su “golovi“ – vertikalni drveni ili kameni obruči postavljeni na zidu iznad igrališta.

Jedan meč trajao je po dve nedelje, a kapitenu pobedničkog tima odsecana je glava, što je smatrano velikom čašću, jer bi on bio žrtvovan za dobrobit i u čast hrabrosti i zdravlja čitavog naroda, piše Dejli mejl.

Crteži su pronađeni na lokalitetu Tipan Čen Uic u Belizeu i smatra se da su prvi te vrste ikad pronađeni. Igra loptama verovatno se igrala širom teritorija Maja. Tereni su bili napravljeni od kamena i bili su odraz moći grada. Pronađene su i lopte u kojima se unutar gume nalazi ljudska lobanja.

Maje su jedini narod u obe Amerike koji je pre Kolumba imao razvijeno pismo, ali i bogatu arhitekturu i umetnost i razvijen matematički i astronomski sistem.

Istraživači su prvi put otkrili Tipan Čen Uic 2009. nakon što su im lokalci rekli da duboko u šumi postoje neke ruševine. Ono što su pronašli ih je oduševilo!