JEZIVA STVORENJA: Ubila su više mornara, nego bilo koja oluja ili ajkula

Crv
printscreen/youtube

U katastrofalnom cunamiju njihova je vrsta raznesena hiljadama kilometara u nekoliko mora

 

Kada je potres od devet stupnjeva po Rihteru pogodio Japan 2011. godine, celo ostrvo se pomerilo prema istoku, a u cunamiju koji je usledio život je izgubilo 20.000 ljudi.

Tragedija je takođe na kopno donela neverovatnu količinu materijala iz mora, što je naučnicima omogućilo jedan potpuno novi uvid u to kako se podvodne vrste prilagođavaju na nove sredine. Još jedna od posledica cunamija bilo je ‘prisilno’ putovanje preko 300 različitih morskih vrsta, koje su pronađene hiljadama kilometara daleko od Japana – od Havaja, preko Kalifornije, do Aljaske.

Među tim vrstama našao se i jedan neobičan mekušac poznat kao brodski crv (Teredo navalis). Ovaj školjkaš poznat je po nezasitom apetitu za drvetom, a njegovu reputaciju potvrdili su i nalazi naučnika, koji su utvrdili da čak 22 posto drvenih materijala koje je izbacio cunami nosi tragove prisustva brodskih crva s obala Japana.

Zavisno o vrsti i okruženju, telo brodskog crva unutar školjke može biti dugo i do jednog metra. Zalisci na oklopu štrče iznad glave crva kao kaciga, a u brazdama se izbliza mogu videti nazubljenja kojima larve brodskog crva seku drvo i ulaze sve dublje u njega kako rastu. Brodski crvi se hrane drvetom, što čini njihov digestivni trakt vrlo kompleksnim, a njihovu ulogu za globalni ekosistem neprocenjivim. Hoće li ove vrste uspeti opstati u novoj sredini, tek će se tek videti, ali ako uspeju, biće otvoreno još jedno poglavlje u dugoj zajedničkoj istoriji čoveka i brodskih crva. Najraniji zapisi o ovim stvorenjima mogu se pronaći u antičkim grčkim spisima, koji svedoče o tome kako je razvoj trgovine razneo ova stvorenja do svakog kutka Mediterana. Otada gotovo da nema epohe u kojoj reč brodski crv nije zapisana, ali najčešće u negativnom kontekstu.

Na početku 16. stoljeća, brodski crvi koje je Kristofer Kolumbo poveo na svoje četvrto putovanje, potopili su najmanje dva broda. Godine 1588., Teredo Navalis je odigrao ključnu ulogu u pobedi britanske flote nad španskom armadom, čiji su brodovi bili oslabljeni zbog velikog broja crva. Istoričari smatraju da je Teredo Navalis odgovoran i za propast Nantucketa, ostrva koji je inspirisao klasik književnosti Mobi Dik. U 18. veku čovečanstvo je uvidelo pravu destruktivnu moć ovih sićušnih stvorenja kada su se drveni stupovi koji su podupirali holandske obale utvrde obrušili u more.

Neki eksperti navode i da su brodski crvi potopili više brodova od pirata. “To je životinja koje se kapetan Kuka bojao koliko i Mikronežana koji su ga ubili”, smatra biolog specijalizovan za podvodne ekosisteme, Kevin Ekelbarger. Do početka 20. veka, pronalazači u SAD-u prijavili su preko 1.000 patenata za borbu protiv brodskih crva, ali zbog nedovoljnog naučnog znanja, mnogi pokušaji da se pobedi pošast izazvali su katastrofalnu štetu po životnu sredinu, piše Njuzvik. Sa razvojem tehnologije i proizvodnje novih materijala, drvena građa je mahom izašla iz upotrebe, prepustivši mesto fiberglasu i različitim metalima. I pored toga, brodski crvi prema nekim procenama godišnje naprave oko milijardu dolara štete.