ŽIVOT PUN OČAJA I DOLARA: Bogatašica koja je milijarde spiskala na DROGU, ALKOHOL I 7 MUŽEVA

Barbar Haton
wikipedia

Iako je bila najbogatija žena na svetu, život je prema Barbari Haton bio okrutan.

 

Jadna mala bogatašica… Tako su mediji prozvali Barbaru Vulvort Haton. I zaista, iako je bila jedna od najbogatijih žena sveta, imala je tragičan život.  

Otac nije previše mario za nju

Rođena je 1912. a majku je izgubila sa samo pet godina. Navodno je počinila samoubistvo, a telo je pronašla upravo mala Barbara. Njen otac, bogati trgovac Frenk Vinfeld Vulvort, za nju nije imao mnogo vremena, odgajale su je većinom dadilje, a za vreme školovanja bila je po internatima.

Loš odnos s ocem reflektovao se na njen privatni život. Barbara se udavala čak sedam puta. Muževi su je uglavnom iskorišćavali, a ona je izlaz tražila u alkoholu, narkoticima i plejbojima, iako se u javnosti trudila da ostavi utisak luksuznog, neopterećenog života.

Bila je izuzetno bogata

  

Do njenog 21. rođendana, 1933. godine, bogatstvo Frenka Vinfilda Vulvorta procenjivalo se na 42 miliona dolara – današnji ekvivalent je 1 milijarda dolara.

Sa 18 godina predstavljena je društvu na debitantskom balu, koji je za ono vreme depresije koštao vrtoglavih 60.000 dolara. Bal su posetile najbogatije porodice poput Astora ili Rokfelera.

Štampa ih je zbog preterivanja i razbacivanja sa novcem rastrgla pa je Barbara otišla na put u Evropu dok se situacija ne smiri.

Udavala se čak sedam puta

  

Prvi put se udala 1933. sa 21 godinom za pripadnika gruzijske aristokratske porodice, Aleksisa Mdivanija. Njegov hobi je uglavnom bio “priženiti se u bogatu porodicu”.

 

Barbaru je iskorišćavao za sopstvene ciljeve i ambicije. Kasnije je poginuo u automobilskoj nesreći. Grof Kurt Hajnrih Eberhard Erdman Džordž fon Hagvic-Hardenberg-Reventloo postao je suprug broj dva 1935. i potrajao tri godine. S njim je imala svoje jedino dete, sina Lensa.

Za vreme drugog braka trpela je psihičko i fizičko zlostavljanje od strane supruga zbog kog je jednom čak završila u bolnici teško pretučena, a grof u zatvoru. Suprug ju je takođe nagovorio da se odrekne američkog državljanstva i uzme dansko zbog poreza, što je i učinila.

Barbara je zbog nesrećnog braka konzumirala sve više narkotika i razvila tešku anoreksiju zbog koje, pretpostavlja se, nije više mogla imati dece. Nakon razvoda, dobila je starateljstvo nad sinom, ali ga je, kao i njen otac nju, ostavila dadiljama i internatima.

Nije mogla da doživi orgazam

Pauzirajući između brakova, “sirota mala bogatašica” imala je kratkotrajnu aferu sa Hauardom Hjuzom. On je u to vreme bio veren sa glumicom Ketrin Hepbern. Barbara je za njega rekla kako se “svojski trudio da je zadovolji” ali ona je imala problem da doživi orgazam.

– Ako bi se pokušala dodirivati, ljutito bi mi sklonio ruku. Morao je sve da drži pod kontrolom – opisala ga je jednom prilikom.

Brak s Keri Grantom – prozvali su ih “Cash and Cary”(“Keš i Keri”)

 

Kako se rat bližio, Barbara se 1939. seli u Kaliforniju gde se udaje za tada planetarno popularnog glumca Kerija Granta. Iako je i sam bio bogat, novinari nisu odoleli i prozvali su ih “Cash and Cary”.

Glumac je Barbaru iskreno voleo, ali ni taj brak nije potrajao. Nakon Kalifornije, preselila se u Pariz i upoznala siromašnog, ali svetski poznatog ruskog princa Igora Trubeckoja.

Venčali su se 1948., a iste godine Igor je vozio prvi Ferari u nekoj autotrci i to u Monaku. Čim je osvojio prvu trku, Barbara je dobila zahtev za razvod.

Brak broj pet potrajao je 53 dana

 

Njen sledeći brak, s dominikanskim diplomatom i plejbojem Porfiriem Rubirosom, potrajao je samo 53 dana. Porfirio se u isto vreme “ljubakao” sa glumicom Za Zom Gabor. Nakon par kratkih veza, udaje se 1955. po šesti put, za starog prijatelja, nemačkog tenisera barona Gotfrida fon Krama. S njim je u braku bila četiri godine.

U poslednjem braku, s princom Pjereom Rejmondom takođe je bila kratko, samo dve godine.

Sin Lens poginuo je u avionskoj nesreći

Ionako tragičan život postao je još tragičniji 1972. nakon što joj je sin poginuo u avionskoj nesreći sa samo 36 godina. Ni novca nije više bilo kao pre zahvaljujući mnogobrojnim muževima, raskošnom životu, potkradanju od strane advokata i njenom nesebičnom poklanjanju.

Umrla je sama u hotelskoj sobi

 

Foto: Grobnica Vulvortovih

Počela je da rasprodaje nakit i umetnine kako bi i dalje održavala kakav takav naučeni stil života. Novac je navodno trošila i na raznorazne strance samo da bi joj poklonili malo pažnje.

Zadnje godine života živela je u Los Anđlesu, u Beverli Vilšir hotelu, u kom je i umrla u maju 1979. od srčanog udara sa 66 godina. Sve što je ostalo od njenog bogatstva, tvrde neki, bilo je 3500 dolara.