DIVA KOJA JE ZAVODILA I MUŠKARCE I ŽENE: Njene seksualne avanture ZGRAŽAVALE SU SVET i donosile joj milione

Slavna i neodoljiva nemačka glumica Marlen Ditrih celi život je u javnosti gurala određenu sliku sebe. Ta slika je bila tajanstvena, senzualna, zapovedna na granici ženstvenosti i suzdržanosti, a celu svoju karijeru prkosila je normama mode i seksualnosti.

Marlen Ditrih
Wikipedia

Tridesetih godina prošlog veka Marlen Ditrih je bila jedna od najunosnijih glumica u Holivudu. I danas se smatra jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstveno ulogama u filmovima reditelja koji ju je “otkrio”, Josefa von Sternberga.

Rođena 27. decembra 1901. kao Maria Magdalena Ditrih, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dve ćerke majke iz imućne porodice i oca policijskog poručnika.

Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loha, koji je umro ubrzo nakon venčanja.

Od malena je pokazivala zanimanje za pozorište i poeziju, a u školi je učila da svira violinu. Htela je da postane koncertna violinistkinja, ali je povredila zglob, pa se posvetila glumi.

Prve uloge ostvarila je u pozorištu, a na filmu je debitovala 1922. godine. Na setu upoznaje Rudolfa Sjebera, s kojim se venčala u maju 1924. S njim je dobila jedino dete, ćerku Mariju Elizabet Sjeber, kasnije poznatu pod imenom Marija Riva.

Suparnica Grete Garbo

via GIPHY

Tokom tridesetih godina doselila se u Ameriku i dobila državljanstvo, pa je potpisala ugovor s “Paramount Pikčrs” koji su je plasirali kao odgovor na Šveđanku Gretu Garbo, zvezdu studija MGM.

Prvi film kojeg je snimila na engleskom jeziku bio je ‘Moroko’, reditelja Josefa von Sternberga. Iako je jedva znala jezik i imala loš izgovor, ta uloga joj je donela jedinu nominaciju za Oskara u karijeri.

Imidž fatalne žene Marlen je dobila filmom ‘Plavi anđeo’, koji je od nje napravio jednu od najvećih holivudskih zvezda.

Glas kao “treća dimenzija”

Ditrih je uporedo razvijala i karijeru pevačice i zabavljačice. Njen glas zvali su “trećom dimenzijom”, a njen bliski prijatelj Ernest Hemingvej  rekao je da ako ne bi imala ništa osim svog glasa, mogla bi vam i samo njime slomiti srce.

Pre međunarodne slave, otpevala je duet s Margo Lion, a pesma je ubrzo postala “lezbejska himna” u Berlinu.

Od pedesetih do sedamdesetih, Marlen je radila kao kabare izvođačica, pa je nastupala u pozorištima širom sveta, a od svojih je nastupa zarađivala, za to doba, basnoslovne honorare.

Osim u glumi, muzici i politici, Marlen je veliki trag ostavila i u modi. Tokom 30-ih godina zajedno s Ketrin Hepbern bila je jedna od retkih žena koja se u javnosti pojavljivala u pantalonama. I u njima je bila neodoljiva.

Iako je bila u braku s rediteljem Rudolfom Sjeberom sve do njegove smrti, Marlen je radila šta god je htela. Naime, par je srećno živeo u otvorenom braku. Dok je ona “šarala” i imala afere s najvećim imenima književnosti, muzike i filma, Rudolf je bio s dugogodišnjom ljubavnicom Tamarom Matul, s kojom je i odgajao svoje i Marlenino dete, ćerku Mariju.

Strastvene veze s muškarcima i ženama

via GIPHY

Seksualnost Marlen Ditrih je bila “javna tajna” u Holivudu. U Kaliforniji je jedno vreme živela s kubansko-američkom spisateljicom Mercedes de Akostom koja je ostavila Gretu Garbo zbog nje. Posle je imala i aferu s Edit Pjaf, koja joj je ostala jedna od najbližih prijateljica.

Iako su Šveđanka Greta Garbo i Nemica Marlen Ditrih tvrdile da se nikada nisu upoznale, ljute protivnice su, smatra jedan biograf, imale zajedničku prošlost. Pre no što su se proslavile u Holivudu, upoznale su se u Berlinu na snimanju jednog nemog filma i upustile se u strastvenu i kratku aferu koja je, pisao je autor, slomila Garbo.

Prema rečima Marlenine ćerke, glumicu su obožavali jer je bila nesebična ljubavnica koja se brzo prilagođavala potrebama drugih. Navodno je najviše uživala u pružanju oralnog seksa.

Među njene brojne ljubavnike ubrajaju se i Džozef Kenedi i njegov sin Džon F. Kenedi, Gari Kuper, Džejms Stjuart, Keri Grant, Džon Vejn, Kirk Daglas i Frenk Sinatra.

Volela je i obične vojnike

Marlen se nije libila da izražava svoja politička uverenja i često se izjašnjavala kao velika protivnica Hitlera i nacističkog režima. Njen najveći doprinos ratu bio je podizanje morala vojnika u borbi protiv nacista. Njena najpoznatija pesma „Lili Marlen“ postala je omiljena pesma ne samo Savezničkih snaga, nego i nemačkih vojnika.

Prema nekim izvorima Marlen nije samo vojnicima davala moralnu podršku. Navodno je imala seks s vojnicima jer je smatrala da oni to zaslužuju i da im kao podršku treba pružiti sve što ima. Pa čak i svoje telo.

Nakon rata dobila je odlikovanja od američkog predsednika i francuske vlade za doprinos u ratu.

Marlen je poslednjih 11 godina provela u svom pariškom stanu zbog straha da je fotografi ne “ulove” u starosti. Stidela se svojih bora, a u poslednjim javnim pojavljivanjima zatezala je kožu lica selotejpom iza ušiju. Iz sigurnosti svog stana, sudelovala je i u dokumentarcu o svom životu, ali nije htela da stane pred kameru.

Umrla je 1992. godine u 90. godini života.