SLAVUJ SA ANDA: Živela je magično, slamala srca i ostala NAJBOLJA PEVAČICA KOJA JE IKADA KORAČALA ZEMLJOM

Ima Sumak
Wikipedia

Milioni muškaraca uzdisali su za njom. Izgled egzotične lepotice doneo joj je svetsku slavu, ali to nije bilo jedino - nakon što bi zapevala Ima Sumak jednostavno je opčinjavala sve prisutne. Poput nekog drevnog božanstva iz njene domovine zvučala je magično i skoro nebeski.

 

Na današnji dan 2008. u 86. godini života, devet meseci nakon što joj je dijagnostifikovan rak debelog creva, tiho i povučeno, preminula je Ima Sumak, peruanska pevačica svetske slave sa jednim od najlepših glasova modernog doba.

Bila je neprevaziđena po svom opsegu pevanja. Pred kraj života lako je izvodila 4 oktave, dok se to u mladosti protezalo na 5 ili čak 6. Akustičari su izmerili da je frekventni opseg njenog glasa bio od 123 do 2270 herca. Bila je sposobna da peva kako u niskim baritonskim registrima, tako i do visina daleko iznad prosečnog soprana.

Sve ovo Imu je vinulo u visine svetske muzičke scene. A ona je to i te kako znala da iskoristi!

Peruanska princeza

Ima Sumak rođena je kao Zoila Augusta Emperatriz Čavari del Kastilo u gradu Kalao na

 

obali Perua. Tvrdila je da je rođena 1927, ali je u njenom izvodu iz matične knjige rođenih kao godina rođenja navedena 1922.

Poreklom je bila 23. koleno imperatora carstva Inka Atavalpe koga su Španci pogubili 1533. godine. U krajevima odakle je dolazila, to ju je svrstavalo u neku vrstu plemstva, ali Zoila takvu vrstu popularnosti nije želela – priča kaže da je od malena govorila da će postati pevačica, a nakon što bi je čuli kako peva, i drugi su je pordžavali u ovom naumu.

Kao devojka, Ima je pevala melodije uglavnom inspirisane folklorom svoga zavičaja i tako zaradila dovoljno da krene ka svom pravom cilju – put Amerike. Nešto pre odlaska iz domovine usvojila je umetničko ime Ima Sumak što na jeziku kečua znači “kako je lepa“.

“Slavuj sa Anda”

Ima se prvi put pojavila na radiju u Americi 1942. Iste godine se udala za kompozitora Moises Vivanka i već naredne godine snimila čak 18 pesama koje su bile inspirisane peruanskom narodnom muzikom.

Par se nastanio u Njujorku i formirao Inka Taki Trio – Vivanka je svirao gitaru, Ima je pevala sopran, a Imina rođaka Čolita Rivero alt i plesala.

Kritika je bila pozitivno iznenađena, a publika oduševljena! Grupa je uskoro potpisala ugovore sa nekim od najvećih muzičkih stidija, ali glavna zvezda bila je Ima. Kombinacija njenog izvanrednog glasa, egzotičnog izgleda i scenske osobnosti učinila ju je jako popularnom među američkom publikom.

Posle prvog albuma “Voice of the Xtabay” iz 1950. usledila je decenija svetske slave. Pevačica, koju su zvali i “peruanska ptica pevačica” i “slavuj sa Anda” oprobala se i ka glumica – na vrhuncu popularnosti glumi u filmovima “Secret of the Incas” (1954.) i “Omar Khayyam” (1957).

Inka Taki Trio krenuo je na svetsku turneju 1961. koje je trajala neverovatnih pet godina! Nastupali su u četrdeset gradova Sovjetskog Saveza, a nakon toga širom Evrope, Azija i Latinske Amerike. 

Svet je bio opčinjen.

Čovek koji je varao najlepšu ženu sveta

Iako su zbog posla i turneja Ima i Vivanka provodili najveći deo vremena zajedno, problemi su uskoro počeli da se pojavljuju. Muzičari koji su radili sa parom kasnije su pričali da su svađe pred nastupe i tokom proba bile svakodnevne i da je Ima bila jako ljubomorna.

Kako se kasnije ispostavilo – s razlogom! Vivanko je sa ljubavnicom dobio blizance i on i Ima su se 1957. razveli samo da bi se iste godine ponovo venčali!

Iako je potrajala, njihova veza nakon ovog događaja više nije bila ista. Konačno su se razveli 1965. godine. Iza njihove ljubavi ostao je jedan sin – Čarls, a ima se nakon toga vratila u Peru.

Tihi kraj

Nakon ovoga, popularnost lepe latioamerikanke je opala. Iako je u narednim decenijala ponekad nastupala i snimala, Ima Sumak je 70-ih faktički završila svoju karijeru.

Njene pesme i dalje su korišćene u filmovima. Ima se oprobala i van pesama južnoameričkog nasleđa. Godine 1987. snimila je pesmu “I Wonder” iz Diznijevog filma “Uspavana lepotica” za album “Stay Awake”, koji je sadržao pesme iz Diznijevih filmova.

Godine 2006. dobila je zvezdu u holivudskom bulevaru slavnih. Umrla je 2008. u svom domu u Los Anđelesu.

Možda će zvučati iznenađujuće da je žena koja je postala muzička legenda snimila samo pet albuma. Ali, kada je u pitanju glas kao što je Imin, dovoljno je da poslušate delić neke njene pesme i biće vam jasno zašto.