Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Slavne lepotice

CRNA UDOVICA RIMA: Vekovima pre Lukrecije Bordžije ova žena je SEJALA SMRT među moćnima i bogatima

Za vreme vladavine Flavijevaca-Klaudijevaca, Cezarevi i Oktavijanovi naslednici surovo su se obračunavali i borili oko vlasti. Kao instrument te borbe na površinu kao i svim smutnim vremenima isplivali su mnogi proroci, vođe raznoraznih sekti, ali i poneka osoba od znanja i sposobnosti koja je za careve uspešno rešavala poslove i "čistila" svaku mrlju koja ostajala iza njihovog krvožednog pira. Tako je u jednom momentu isplivala i nemilosrdna trovačica Lokusta, a od njenog otrova su i naručioci postajali žrtve.
Autor: N.D. Foto: Wikipedia
Vreme: 16:31h | 06. decembar. 2016.
0

 

 

Lokusta vodi poreklo iz jednog galskog sela na Alpima koje se verovatno danas nalazi na teritoriji Francuske. Smatra se da je još u zavičaju naučila da barata sa otrovnim biljkama i pečurkama, kao i to da truje ljude, a da ne ostane ni tračak sumnje da su otrovani.

 

U Rim je stigla kao mlada žena sa velikim znanjem o otrovnim biljkama, sredinom 1. veka pre naše ere baš kada su počele da bukte krvave igre oko nasleđivanja prestola i iživljavanja privih imperatora što otpočinje sa Avgustovim prvim naslednikom Tiberijem.

 

Početak Lokustine karijere opasnog ubice

 

Još dok se Tiberije obračunavao sa svojim posinkom Germanikom, koji je smirivao ustanike vojnika po provincijama, poveo pohod na Gale, i na kraju vladao istočnim provincijama, smatra se da je za neke stvari konsultovao Lokustu.

 

Naime, kada je Germanik dobio istočne provincije na upravu, naprasno se razboleo i umro 19. godine naše ere u Antiohiji. Tada se u Rimu govorkalo da ga je postepeno trovao Gnej Kalpurnije Pizon u dosluhu sa Lokustom. Pošto je Germanik bio omiljen u senatu ali i narodu zbog uspeha sa Germanima i Partima, Pizon je da bi se Tiberije oprao bio uhapšen, da bi u zatvoru izvršio samoubistvo, piše portal Allday.com.

 

Zbog narednih događaja, smatra se da je učešće u ovom ubistvu preporučilo Lokustu dalje ka uticajnim Tiberijevim naslednicima.

 

Lokusta zaslužna za smrt cara Klaudija

 

Do 54. godine pre naše ere, Lokusta je dva puta trunula u zatvoru, dok je odatle nije izvuka Agripina, žena cara Klaudija. Agripina, ćerka gore pomenutog Germanika, udala se za Klaudija koji je bio ujak i koji je bio 20 godina stariji od nje. Taj brak je usledio posle njegovog braka sa Mesalinom koja ga je javno varala sa rimskim plemićima i koja je preminula pod čudnim okolnostima dok je ceo Rim znao da ju je Klaudije ubio.

 

Agripina koja je već imala sina Nerona, bila je nestrpljiva da se ratoslilja ovog cara koji je hramao i mucao i da na presto dovede svoga sina. Zato je izvukla Lokustu iz zatvora i poverila joj ubistvo svoga supruga. Smatra se da je Lokusta caru prvo otrovala hranu (u koju je stavila otrovne pečurke), a pero kojim je lekar pokušao da nagna Klaudija na povraćanje namazala otrovom na bazi strihina što je dovelo do Klaudijeve smrti. Ta ista Agripina ju je poslala u zatvor i osudila za ubistvo cara, ali njen mladi sin Neron ju je izvukao iz zatvora već 55. godine naše ere.

 

Lokusta u službi cara Nerona

 

Neron u želji da ostane što duže na vlasti angažovao Lokustu da ubije njegovog polubrata i oponenta Britanikusa, koji je zaparvo bio Klaudijev sin iz braka sa Mesalinom. Čak je u izvorima ostalo zabeleženo da je prvo Lokusta napravila otrov,  i da je jedan sluga koji je bio po konstituciji slučan Britanikusu nateran da uzme otrov kako bi videli na koji način i koliko brzo će da deluje.

 

Britanikusu koji je tada ima jedba 14 godina je stavljen otrov u vino na jednoj gozbi i bahanaliji, koje je Britanik popio. Krenula mu je pena na usta, i umro je izmomenta. Mnogima to nije bilo sumljivo zato što je dačak zaista bolovao od epilepsije.

 

Za vreme Neronove vladavine, Lokusta je imala ogromno imanje, robove i učenike. Međutim, sreći je brzo došao kraj.

 

Lokustin krah

 

Konačno je Lokusti došao glave Neronov naslednik, a veliki vojskovođa i pretorijnski miljenik Galba. Odmah po zbacivanju Nerona, već te iste 68. godine, Galba je naredio i Lokustinu smrt, pa su je pretorijanci pogubili. 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.