Čuli ste za voz sa zlatom, ali on je samo vrh ledenog brega! Ova nacistička blaga NIKADA NISU PRONAĐENA

Nacistički voz
Printscreen/Youtube

Širom sveta su skrivane nepojmljive količine zlata i dragog kamenja, a legende o skrivenom blagu i danas kruže i, s vremena na vreme, razbude maštu arheologa amatera i drugih zaljubljenika u istoriju.

 

Nakit vredan milione dolara, zlato, drago kamenje i umetnine, nestale su ili su ukradene tokom Drugog svetskog rata. Neka blaga su zakopana i kasnije pronađena, ali mnoga se i danas vode kao nestala.

Predstavljamo vam pet najmisterioznijih nacističkih blaga koja su ostala posle Drugog svetskog rata i nikada nisu pronađena.

Nacistički voz sa zlatom

 

Kada su pre nekoliko godina u Poljskoj istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter objavili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije verovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i čini se da bismo uskoro mogli da saznamo jesu li njihove tvrdnje bile točne.

Dvojac koji je ušao u trag navodnom vozu je zajedno sa timom od 35 istraživača-volontera započeo sa iskopavanjem na mestu za koje tvrde da pokazuje anomalije koje upućuju na postojanje zakopanog objekta.

Sa druge strane, alternativna studija koju su napravili na Univerzitetu nauke i tehnologije u Krakovu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost tvrdnji Kopera i Rihtera, ali ostavljena je mogućnost da bi se na tom mestu mogao naći tunel. Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili da sarađuju u ovom projektu i da je čitavo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.

Soba ćilibara

 

Soba od ćilibara je svetski poznata prostorija ukrašena ćilibarskim panelima sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Pruskoj u 18. veku.  Fridrih Vilhelm I ju je predao na korišćenje ruskom caru Petru Velikom 1716. godine.

Pre nego što je nestala u vihoru Drugog svetskog rata, smatrali su je osmim svetskim čudom (više o njoj možete saznati KLIKOM OVDE)

Jamašitino zlato

U pitanju je ratni plen iz jugoistočne Azije koji su pokupili japanski osvajači pod zapovedništvom Tomojukija Jamašite. Kasnije su ga sakrili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina.

Lovci na blago širom sveta odlaze na pacifička ostrva već decenijama kako bi okušali svoju sreću u pronalaženju zlato, ali još uvek mu niko nije ušao u trag.

Alpska tvrđava  

Pravi lanac tvrđava planirao je šef SS-a Hajnrih Himler krajem 1943. godine kao “plan b” u slučaju poraza nacističkog režima. Ideja je bila da se ako nastupe “crni dani” vrhuška vlasti povuče u planine južne Bavarske kako bi mogli da nastave oružani otpor.

Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao ovu izgradnju svog najbližeg saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago u ovim podzemnim prostorijama.

Ava Maru

“Ava Maru” bio je to ogromni japanski kruzer izgrađen 1943. godine u Nagasakiju. Dizajniran je za prevoz putnika, ali na početku rata su ga prisilno konfiskovali i zajedno sa posadom mobilisali u japansku mornaricu.

Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskom akvatoriju pred sam kraj Drugog svetskog rata. Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vredne plemenite metale i drago kamenje. Kasno uveče 1. aprila 1945. godine, američka podmornica “Kvinfiš” ispalila je torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom moreuzu.

Ustaško blago

 

Emerson Bajglov, agent američkog ministarstva finansija, 1947. godine napisao je izveštaj u kome piše da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švajcarskih franaka u zlatu preko vatikanske banke.

Isti agent tvrdi da su ustaše ukupno izvukle oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svetskog rata. Pretpostavlja se da su kasnije taj novac prosledili u Španiju i Južnu Ameriku kako bi odbegle ustaše i nacisti mogli da nastave sa svojim radom daleko od Evrope.