Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Zanimljivosti iz istorije

PUTNIK U NEPOZNATOM PRAVCU: Prelepa planina u Kanadi nosi ime po ČUVENOM SRPSKOM VOJVODI!

Srbija se danas seća jednog od svojih najvećih vojvoda i najistaknutijih vojnih stratega u istoriji našeg naroda.
Autor: A.L. Foto: Dnevno.rs/Kolaž
Vreme: 13:39h | 17. maj. 2017.
0

 

 

Radomir Putnik je tokom svoje bogate vojničke karijere bio dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. O njegovoj karijeri zna se mnogo, ali je poreklo njegovog prezimena manje poznato.

 

Slavni vojvoda rođen je 24. januara 1847. godine u Kragujevcu. Njegov otac Dimitrije rođen je u Beloj Crkvi kao sin jedinac i bio je učitelj. Iz Banata se preselio u Kragujevac, gde je bio poznat kao najbolji učitelj u osnovnoj školi. Majka mu se zvala Marija, i kao i njegov otac, rodila se u Beloj Crkvi. Putnik je imao dva brata i dve sestre.

O ovom slavnom srpskom vojskovođi iz balkanskih i Prvog svetskog rata mnogo se zna i mnogo je pisano. Ipak, poreklo neobičnog prezimena vojvodine porodice - Putnik, manje je poznato.

Priča kaže da je prezime Putnik Radomirova porodica dobila u vreme kada su se njihovi preci, tačnije deda Arsenije, doselili sa Kosova u Banat, u Belu Crkvu. Priča kaže da je, kada su njegovog dedu, koji je tada imao oko sedam godina, upitali kako se zove, dečak odgovorio da je on "putnik u nepoznatom pravcu".

Tako je Arsenije postao prvi Putnik, a prezime se posle prenosilo sa generacije na generaciju sve do vojvode Radomira Putnika.

 

Slabo je poznato, međutim, i da jedna planina u Kanadi nosi ime po našem vojvodi. Odmah po završetku Prvog svetskog rata, u počast načelniku Vrhovne komande srpske vojske i prvom srpskom vojvodi Radomiru Putniku.

 

Oktobra 2012. godine grupa ljudi iz Kalgarija i Edmontona postavili su u podnožju ove planine spomen-ploču na engleskom jeziku.

 

Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe, vojvode Radomira Putnika (1847-1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914-1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva - napisano je na ovoj ploči.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.