NAJPOZNATIJE DELO RENESANSE KRIJE BROJNE TAJNE: Otkrivamo zašto BOTIČELIJEVA VENERA izgleda baš tako!

Rađanje Venere
Wikipedia

Jedan od najslavnijih umetnika ranog firentinskog slikarstva, Sandro Botičeli, preminuo je na današnji dan 1510. godine. Autor jedne od najslavnijih mitoloških slika na slici je sakrio brojne zanimljive detalje.

 

Sandro Botičeli naslikao je 1486. godine jedno od najpoznatijih delova renesanse. “Rađanje Venere” večni je simbol ženske blagosti i lepote. Ipak, ova slika krije i brojne tajne koje je čine još većim umetničkim delom.

KO JE KO NA SLICI?

Venera, boginja ljubavi, smerno stoji u velikoj školjki koju ka obali duva Zefir, bog zapadnih vetrova. A na obali je čeka jedna od Hora, boginja godišnjih doba, sa ogrtačem kojim će da prigrli novorođeno božanstvo. Četvrtu osobu koja se pojavljuje na slici nosi bog Zefir i to je ili Aura (nimfa vetrova) ili Hloris, nimfa povezana sa prolećem i cvetanjem cveća poput onog koje je naslikao Botičeli. Njihova tela su potpuno neprirodno obavijena, a i samo Venerino telo je neobične građe. Vrat je predugačak, a ruka izgleda vrlo čudno – kako bi njeno telo delovalo što oblije i ženstvenije.

GDE SE KRIJU GENITALIJE?

Ne, ne mislimo pri tom na činjenicu da Venera rukom štiti svoje osetljive delove. Naime, sama školjka u kojoj stoji predstavlja ženske genitalije. Stvaranje scene rađanja odražava Venerino okeansko poreklo ali ga istovremeno simbolično povezuje sa ljudskim rađanjem.

VEĆA JE NEGO ŠTO MISLITE!

“Rođenje Venere” nazivaju i prvim velikim platnom stvorenim u renesansnoj Firenci. Naime, dimenzije ove slike su 1,8 sa 2,7 metara.

Pri tom, u Srednjem veku, retko kada se slikala nagost. Ipak, crvena kosa i način na koji je građena ova boginja odaju epitome renesanske lepote.

POZA SLAVNE BOGINJE POTIČE IZ ANTIKE

Skromna poza koju je zauzela Venera pokrivajući svoje intimne delove tela potiče iz “Kapitoline Venus”, vrste brojnih statua koje su na taj način predstavljale ovu boginju. Prvi radovi ovakvog tipa datiraju iz drugog ili trećeg veka pre nove ere.

BOTIČELI JE HTEO DA SE SAHRANI POD VENERINIM NOGAMA

Ali, ne pod nogama ove sa slike, čisto da napomenemo. Jedna od najlepših žena Firence i renesansnog doba bila je Simoneta Kataneo de Vespući, večita muza slavnog Sandra Botičelija. Venera je nastala baš po uzoru na njen lik. Kada je preminuo 1510. godine Botičeli je sahranjen pored ove udate gospe prema kojoj je gajio snažnu, ali neuzvraćenu ljubav.