Tražili su od egipatskog predsednika da NATERA SVE ŽENE DA BUDU POKRIVENE… njegov odgovor bio je GENIJALAN (VIDEO)

Gamal Abdel Naser
Dnevno.rs/Kolaž

Godina 1958. zauvek će ostati upamćena kao godina formiranja Ujedinjene Arapske republike - federacije Egipta i Sirije koja je trebalo da ostvari zamisao o arapskom jedinstvu. Tim povodom, predsednik Egipta Gamal Abdel Naser obratio se javnosti, a prilikom ovog intervjua ispričao je i jednu anegdotu koja danas deluje skoro neverovatno.

 

Naser je pred auditorijumom ispričao kako je razgovarao sa vođom Muslimanskog bratstva, jer je želeo da postigne kompromis sa njima. Reč je o islamističkoj organizaciji koja je rasprostranjena širom sveta i koja ima uticaj na mnoge političke i religijske organizacije Bliskog istoka.

Naser je rekao da mu je vođa izneo svoje zahteve.

Prva stvar koju je tražio bila je da nošenje hidžaba postane obaveza na teritoriji Egipta i da svaka žena koja korača ulicama Egipta mora da nosi tarhu (šal) – istakao je Naser.

Predsednik mu je tada odgovorio da smatra da bi takav potez učinio da Egipćani kažu da su se vratili u dane Al-Hakima Bi-Hamra koji je zabranio ženama da izlaze danju.

Rekao sam mu da svako treba da donosi pravila u svojoj kući, ali vođa mi je odgovorio da sam ja, kao lider, odgovoran. Onda sam mu rekao: “Gospodine, vaša ćerka studira medicinu u Kairu i ne nosi tarhu. Zašto je niste naterali? Ako vi niste mogli da naterate jednu devojku da nosi tarhu, kako ja da nagovorim 10 miliona žena?” – govorio je tada Naser.

Danas se islamisti verovatno ljute kad vide ovaj video, a oni muslimani koji su manje radikalni verovatno priželjkuju da se vrate vremena kada su mogli samostalno da odlučuju o tome kako će i koliko praktikovati svoju veru.