Otvorio je VRATA slobodnog sveta: DŽIM MORISON je bio mnogo više od lepog lica i čarobnog glasa

Džim Morison
Wikipedia

Krajem 1943. godine rodio se Džejms Daglas Morison, dečak koji će neku deceniju kasnije postati nezaboravni Kralj guštera - jedan od najvažnijih muzičara, pesnika, seks simbola i predstavnika generacije koja je proslavila slobodu na sve moguće načine.

 

Američki pevač, pesnik i reditelj Džim Morison bio je frontmen rok benda “The Doors”. Zahvaljujući poetskim tekstovima pesama, specifičnom glasu, divljoj ličnosti, nezaboravnim nastupima i dramatičnim dešavanjima koja su pratila njegov
život i ranu smrt, Morison će zauvek ostati zapamćen kao najuticajniji muzičar u istoriji rokenrola.

Bujne kose, punih usana, oštrih crta lica, dugačkog vrata i vitke građe, Morison je bio san mnogih devojaka i žena, te je i danas čuven kao seks simbol, pa nije ni čudo što je jedan od njegovih nadimaka bio i – Kralj Orgazmičnog Roka. Takvoj reputaciji doprinosila je i činjenica da je najčešće nastupao u uskim kožnim pantalonama koje su veoma isticale njegovu obdarenost.

Ipak, Džima nije velikim činio samo njegov izgled ili glas. Čuveni muzičar bio je naklonjen književnosti i filozofiji. Poznato je da je na njega uticala Ničeova estetika, kao i da je francuski simbolizam Artura Remboa i te kako pomogao nastanak brojnih Džimovih kratkih pesama. Čitao je Bodlera, Molijera, Kafku, Balzaka, Koktoa, Keruaka… Njegov nastavnik engleskog seća se da je Džim čitao više od ostalih učenika i da je često morao da proverava da li dečak izmišlja naslove knjiga koje je čitao, jer se radilo o engleskoj književnoti iz 16. i 17. veka. Malo je poznato i da je Džim diplomirao pozorišnu umetnost na Kalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu, kao i da je tokom studija snimio dva filma – “Prva ljubav” i “Obscura”.

 

Vrata “Doorsa” otvorila su se na plaži

Leto 1965. godine donelo je svetu jednu od najpoznatijih rokenrol grupa. Ležeći na jednoj od čuvenih kalifornijskih plaža, Džim je upoznao Reja Manzareka. Tako je veličanstveni Morisonov glas dobio podršku jednog od najboljih rokenrol orguljaša i basista. Manzarek je sa časova joge i meditacije poznavao članove benda “The Psyhedelic Rangers” – Robija Krigera i Džona Densmora.

Slavni Dorsi su dve godine besciljno lutali muzičkim bespućima, da bi tek onda snimili singl “Light My Fire” koji je i danas jedan od najpoznatijih rok hitova. Morison je stigao da snimi ukupno šest studijskih albuma sa Dorsima, koji su odlično prodavani. No, čini se da je njegova veličina i važnost rasla i bila priznavana još više nakon prerane smrti. Godine 1993, Džim Morison je uveden u Rokenrol hol slavnih.

 

Miran odlazak ili teško samoubistvo?

Krajem šezdesetih godina, Džim je počeo da eksperimentiše sa širokim spektrom halucinogenih supstanci. Trećeg jula 1971. godine devojka Pamela Korson pronašla ga je mrtvog u kadi u rentiranom stanu u Parizu u kojem su živeli. Iako je nekoliko ljudi potvrdilo da je Džim bio depresivan, uzrok rane smrti Kralja guštera i danas je misterija, jer autopsija nije obavezna – po francuskom zakonu.

Neki tvrde da je srce slavnog rokera jednostavno prestalo da kuca, dok neki sumnjaju da se ubio prekomernom dozom heroina. Morison nikada nije uzimao ovu drogu, te zato postoji ta teorija o samoubistvu ušmrkivanjem heroina, kao i ona da je zapravo pronađen u toaletu pariskog kluba “Rokenrol cirkus” i da su ga prijatelji odneli u stan i stavili ga u kadu punu hladne vode. Tada se smatralo da na taj način mogu da se ožive žrtve prekomernog korišćenja narkotika.

 

Grob Kralja guštera važan skoro kao Ajfelova kula

Najveće groblje u Parizu – Per Lašez – ujedno važi i za jedno od najpoznatijih u svetu, uzevši u obzir da je tu sahranjen veliki broj poznatih. Na mestu gde večno počivaju Molijer, Marija Kalas, Klod i Sara Bernar, Frederik Šopen, Ežen Delakroa, Edit Pjaf, Iv Montan, Isidora Dankan i Oskar Vajld, nalazi se i grob frontmena “Doorsa”.

Već 46 godina Džimov nadgrobni spomenik važi za jednu od najvažnijih i najposećeniih turističkih atrakcija Pariza – odmah posle Ajfelove kule. Poštovaoci lika i dela velikog Morisona dolaze da bi odali počast ovom muzičaru, ali neretko se dešavaju i skandali. Fanovi se napijaju, drogiraju, pa čak i vode ljubav na grobu Kralja guštera koji je nekoliko puta u potpunosti vandalizovan.