TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA FILMSKOG KAMELEONA: Na platnu je nizao uspehe, a iza kamera je UŽASNO PATIO!

Piter Selers
Printscreen

Najpoznatiji filmski detektiv mami nam osmehe i danas, 37 godina posle smrti. Njegove komičarske veštine su nezaboravne, ali malo ko zna da se Piter Selers borio sa depresijom.

 

Piter Selers, koji je rođen kao Ričard Henri Selers, davne 1925. godine u Portsmutu, bio je jedan od najpoznatijih britanskih glumaca. Došao je na svet u porodici zabavljača, pa nije ni čudo što je “skliznuo” u komediju. Imao je samo pet godina kada je prvi put nastupio i, iako ga je majka podržavala, otac nije gajio mnogo nade – govoreći da će njegov sin možda moći da postane čistač ulica.

Selers je bio Jevrejin i već je u školi trpeo antisemitske ispade svojih učitelja koji su ostale dečake kritikovali rečima “Jevrejski dečak poznaje bolje veronauku od svih vas”. Kritičari smatraju da je baš ta mržnja prema antisemitizmu navela Selersa da odlučno ode u istoriju pamćen kao veliki glumac, a ne samo kao mimičar.

Kao naučnici, pravnici, doktori i vodvilj komedijaši Jevreji su se tolerisali, ali kao ozbiljni glumci baš i ne. Otuda Piterovo odbijanje da ima sigurnu reputaciju kao vrhunski mimičar i njegova odlučnost da ode u istoriju kao nešto više — veliki glumac ili veliki reditelj – rekao je filmski kritičar Kenet Tinan.

Piter Selers bio je vešt imitator, imao je sposobnost da glumi na različitim akcentima, pa je tako u svom trećem filmu tumačio čak šest različitih likova. To klizanje iz lika u lik i sa akcenta na akcenat dovelo je do toga da se Selers gubio u improvizacijama.

Slobodni mason Selers imao je mnogo prijatelja među slavnim ličnostima. Družio se sa članovima Bitlsa – Džordžom Harisonom i Ringom Starom, kao i sa Romanom Polanskim, Sofijom Loren, ali i sa kraljevskom porodicom

Ako me pitate da igram sebe, ne bih znao šta da radim. Ja ne znam ko sam ni šta sam – govorio je slavni glumac.

Glumica Beti Dejvis izjavila je jednom prilikom da Piter Selers nije glumac, već kameleon.

Svetsku slavu doneo mu je lik trapavog ali dobrodušnog inspektora Kluzoa u serijalu filmova o Pink Panteru.

Dok je na platnu briljirao, privatno je tonuo

Piter Selers nije mnogo rado govorio o svom privatnom životu. Jedan od najboljih intervjua dao je Majklu Parkinsonu 1974, ali je pristao da dođe u tok-šou program samo pod uslovom da može da se pojavi kao neki lik. Doša je obučen kao član Gestapa i, nakon nekoliko skečeva, odstupio je i započeo vrhunski intervju.

Slavni britanski glumac imao je četiri braka, a iz njih troje dece – Majkla, Saru i Viktoriju.

Čovek kojeg svi znamo kao duhovitog lepotana koji nam mami osmehe zapravio je bio izuzetno teška i zahtevna osoba, a uz to i depresivna. Plašeći se glumačkih i ličnih neuspeha i pogoršavajući to uzimanjem narkotika, Selers je tonuo sve dublje u depresiju.

Ljubomora koju je gajio u braku, kao i prema ostalim uspešnim glumcima, izazivala je sve više konflikata. U jednom intervjuu Selers je priznao – “Sa mnom nije lako živeti“.

Imao je samo 38 godina kada je u nekoliko dana pretrpeo čak 13 srčanih udara. Preživeo je, ali srce mu je bilo trajno oštećeno. Odbijao je da se prepusti doktorima moderne medicine i savetovao se sa psihičkim isceliteljima, pa je tako 13 godina kasnije doživeo veći srčani udar posle kojeg mu je ugrađen pejsmejker.

Odbijao je da uspori i to ga je koštalo života. Srušio se u hotelskoj sobi 22. jula 1980. godine i pao u komu. Preminuo je dva dana kasnije, u 54. godini, svega šest dana pre zakazane operacije. Trideset šest godina kasnije, na isti dan – 24. jula, Selersov sin Majkl preminuo je tokom operacije srca.