Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Zanimljivosti iz istorije

POSLEDNJI POKLON ZA VOJVODU: Kada je odlazio u panziju Stepa Stepanović je NA DAR TRAŽIO SAMO OVO i tako SPASAO JOŠ JEDAN ŽIVOT

Stepa Stepanović je zbog zasluga za prvu savezničku pobedu u Velikom ratu – Cersku bitku, postao tek drugi čovek koji je u Srbiji dobio čin vojvode. Zaslužan je i za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata. I kako to obično biva, bila je reč o izuzetno skromnom čoveku koji nije mnogo mario ni za pohvale ni za odlikovanja i koji je, u mirnodopskom periodu, mnogo više voleo svoj dom u Čačku nego dvorske balove i prijeme. Iz njegovog posleratnog života, ostala je zabeležena i ova priča.
Autor: A. B. Foto: Wikipedia
Vreme: 12:44h | 12. avgust. 2017.
0

 

Vojvoda Stepa Stepanović je u dugo zasluženu penziju otišao dve godine posleveličanstvenog proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata. 

 

Osim porodične kuće u Kumodražu, gde su mu braća živela i bavila se zemljoradnjom, vojvoda nije posedovao nikakvu drugu imovinu. Odbivši mnoge poklone i privilegije, po penzionisanju je živeo u kući svog tasta Veselina Milanovića u Čačku.

 

Više o tome kako je Stepa Stepanović dočekao svoju prvu penziju možete pročitati KLIKOM OVDE!

 

Savremenici su zabeležili da Stepa Stepanović nije trpeo bilo kakve povlastice. Živeo je i radio pod parolom "otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa". Onda možda ni ne čudi priča koju je pre nekoliko godina ispričala Ivana Lučić, doktorka u penziji iz Beograda i praunuka vojvode Stepanovića.

 

Kada je konačno došlo vreme da ode u dugo zasluženu penziju, Stepa Stepanović je tražio da mu država pokloni samo jedno - njegovu ostarelu kobilu Vilu.

 

Bio je to konj na kojem je vojvoda učestvovao u mnogim bitkama i vojnim pohodima i još za vreme Stepinog službovanja je bila stara, oronula i predviđena za odstrel. Stepa Stepanović to nikako nije hteo da dozvoli!

 

Kako bi spasao kobilu tražio je da ona bude njegov poklon povodom odlaska u penziju i, uz mnogo čuđenja i prevrtanja očiju od strane mlađih kolega, vojvoda je na kraju isterao svoje!

 

Vila je još dugo godina živela kraj Stepe na njegovom imanju u Čačku. Na kraju, iako potpuno slepa, kobila je nadživela vojvodu.

 

Kada je Stepa Stepanović preminuo 27. aprila 1929. godine upravo ona je vukla kola sa kovčegom u kome je bilo telo Stepe Stepanovića do groba i tako ga ispratila u pogrebnoj povorci na večni počinak.

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.