ŠARMANTNI PIONIRI KOSMOSA: Znate za Lajku, ali da li ste čuli za Belku i Strelku?

Tužna sudbina Lajke, keruše koja je postala prvi sisar koji je otišao u svemir i danas je inspiracija mnogim umetnicima i filmskim stvaraocima. Ipak, bilo je još životinja koje su postale svemirski putnici.

bis
twitter@HeadAmongStars

Sredinom avgusta 1960. godine Sovejti su lansirali Sputnjik 5, satelit koji je trebalo da proveri da li je moguće da živa bića opstanu duži vremenski rok u svemiru. U kosmos je sa sobom poneo dva psa – Strelku i Belku, 2 siva zeca, 40 miševa, 2 pacova i neke biljke.

Za razliku od Lajke, koja je umrla u orbiti od stresa i pregrijavanja, ove životinje su se sve uspešno vratile na Zemlju! Zapravo, bila su to prva živa bića koja su otišla u orbitu i zatim se živa vratila na površinu naše planete. U kosmosu su proveli samo jedan dan, ali je i to bio ogroman uspeh.

Misija je donela i naučnu korist. Naime, tokom četvrtog obilaska Zemlje jedan od pasa je počeo da doživljava moždane udare. Zato je odlučeno da kad se ljudi pošalju u svemir, njihovi letovi za prvo vreme budu ograničeni na tri orbite. Prvi čovek poslat je u svemir manje od osam meseci kasnije. Bio je to slavni Jurij Gagarin.

A Strelka i Belka?

Posle nekoliko meseci od povratka iz kosmosa Strelka je oštenila šest štanaca. Jednog od pasa sa imenom Pušinka (“pahuljica”) ondašnji predsednik Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov je kasnije poklonio Karolini Kenedi, ćerki američkog predsednika Džona Kenedija.

I Strelka i Belka su uginuli u dubokoj starosti. Danas su junaci mnogih crtanih filmova i dokumentarnih emisija.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!