Bili ste dobar đak? Rešite ovaj STARI PRIJEMNI ZA KEMBRIDŽ i saznajte DA LI BISTE UPISALI najbolji univerzitet na svetu (TEST)

Kembridž
Pixabay.com

Osnovci i srednjoškolci širom Srbije danas su se ponovo našli u školskim klupama. Čekaju ih naporni časovi i učenje, a onda i kontrolni zadaci i prve ocene. Do tada, ima još prilika da se zabave i testiraju svoje znanje - evo kako to izgleda kada želite da upišete Kembridž.

 

Univerzitet Kembridž je godinama u svetu, uz Harvard i Oksford, poznat kao jedan od najprestižnijih i najkvalitetnijih po pitanju obrazovanja. Neki od najvećih umova današnjice su bili upravo studenti Kembridža.

Osim besprekornih ocena iz srednje škole, na Kembridžu se polaže poseban prijemni ispit. Od prošle godine, nakon 3 decenije pauze, uprava je rešila da on ponovo sadrži i, dosta kritikovani, pismeni deo.

Kandidati za upis na ovaj prestižni univerzitet suočavaju se sa brojnim matematičkim zadacima, pitanjima o aktuelnim temama, ali i izazovima koji zahtevaju esejske odgovore koja treba da pokažu njihovo razumevanje dela slavnih pisaca, umetnika, naučnika… Nakon svega toga, buduće brucoše čeka i intervju s predstavnicima univerziteta.

Ovo su neka od stvarnih pitanja na koja su u prošlosti morali da odgovore kandidati. Srećno!

 

a) Životinjama treba dozvoliti da žive što je moguće duže pre nego što budu pojedene

b) Telad ne treba uzgajati za potrošnju njihovog mesa

c) Metode koje se koriste u uzgoju drugih životinja nisu jednako okrutne

d) Životinje imaju pravo na humano tretiranje

 

a) Albert

b) Beti

c) Karolina

d) David

a) A

b) B

c) C

d) D

 

a) paradoksalno/iznesemo

b) arogantno/ne podržimo

c) primereno/ne iznosimo

***

Rezultati:

1. c)

2. d)

3. b)

4. c)