PET TAJNI NAJPOZNATIJEG PROROKA U ISTORIJI: Pričao je o budućnosti, ali NOSTRADAMUSOVA prošlost bila je mutna

nostradamus
Wikipedia

Francuski lekar, astrolog i prorok. Ili ništa od toga? Izbačen sa studija medicine, njegove astrološke savete niko nije shvatao ozbiljno, a kao anonimni prorok napisao je knjigu kulinarskih recepata. Možda je bio svestran, a možda samo opsednut magijom. Bilo kako bilo, ovih pet stvari sigurno niste znali o najčuvenijem proroku u istoriji, velikom Nostradamusu.

 

Mišel de Notr Dam poznatiji kao Nostradamus je rođen 1503, godine u Sen Remi de Provens, Francuska. Kada je imao 14 godina, upisao se na Univerzitet u Avinjonu kako bi studirao medicinu i postao lekar.

Njegove studije su završene nakon godinu dana usled izbijanja bubonske kuge. Zatim je postao apotekar i obimno istraživao lekove na biljnoj bazi.

Godine 1522. upisao se na Univerzitet u Monpeljeu, jedna od najstarijih medicinskih ustanova na svetu koja je i danas u funkciji. A onda su stvarni krenule nizbrdo…

Nostradamus je izbačen sa studija medicine

 

U toku studija Nostradamus je izrazio neslaganje sa učenjem katoličke crkve i tako na samom početku studija stvorio sebi neprijatelje među profesorima. 

Profesori koji ga nisu voleli pronašli su dokaz da se prethodno bavio apotekarstvom i nadrilekarstvom. To je bilo dovoljno da ga izbace sa studija.

Uprkos brojnim mišljenjima, ne postoje čvrsti dokazi da se Nostradamus kasnije vratio studijama. Dokument o proterivanju, koji je potpisao javni tužilac Gijum Ronle i dalje se čuva u biblioteci fakulteta.

 

Pored proročanstava, Nostradamus je objavio i kuvar

 

Jedna od prvih Nostradamusovih publikacija zvala se “Tretiranje kozmetike i konzerviranje” izdate 1555. godine.

Pored toga što pruža uputstva o tome kako ofarbati kosu u plavo, kako napraviti laksative i pastu za zube, knjiga nudi recept za marcipansku pastu, kandirane pomorandže, marmeladu, džem od višanja, žele od dunja i konzervirane kruške.

Nostradamusov “ljubavni džem” je po mišljenju samog autora izuzetno moćan afrodizijak.

– Ako bi čovek imao malo tog džema u ustima, i tom prilikom poljubio ženu ili žena njega te se na taj način ljubavni džem pomešao sa pljuvačkom, to bi iznenada izazvalo “spaljivanje ženskog srca” i momentalan ljubavni-čin – zapisao je.

Knjiga je zasnovana na znanju koje je Nostradamus dobio pre nego što je otišao u Monpelje na studijedok je bio lutajući apotekar, piše Vintidž njuz.

“Tretiranje kozmetike i konzerviranje” je u suštini medicinski priručnik sa kuvarskim receptima. Recepti nisu bili originalno Nostradamusovi već ih je slavni prorok “pozajmio” od drugih ljudi.

Njegove predviđanja zasnovane su na događajima iz prošlosti

Nostradamus je tvrdio da svoja proročanstva zasniva na istoriji i “sudbinskoj astrologiji” – umetnosti prognoze budućih događaja kalkulisanjem položaja planeta i zvezdanih tela u odnosu na Zemlju.

Prema Piteru Lemesjurieru, lingvisti sa Univerziteta u Kembridžu i profesionalnom prevodiocu, Nostradamus nije bio ni astrolog ni vidovnjak; jednostavno je verovao da će se istorija ponoviti.

Zapravo, većina naučnika veruju da je parafrazirao drevna proročanstva (uglavnom iz Biblije), a zatim i astrološka čitanja prošlosti, projektujući ih u budućnost.

Nostradamus je navodno birao izvode iz starijih izvora nasumično, a zatim je koristio astrološke proračune kako bi projektovao ponavljanje prošlosti.

 

Nostradamusovi savremenici kritikovali su njegove astrološke sposobnosti

 

Pre nego što je objavio “Proročanstva” 1555. godine, Nostradamus je već bio poznat po svojim almanasima, koje je počeo da objavljuje na godišnjem nivou počev od 1550. godine.

Tekstovi su pružali korisne vremenske informacije za poljoprivrednike i predviđanja za narednu godinu. Na kraju Nostradamus je privukao pažnju i same kraljice Francuske Katarine de Mediči koja je pozvala Nostradamusa u Pariz da objasni svoja predviđanja i napravi horoskop za njenu decu.

Međutim, nije sva pažnja javnosti koju je dobio bila tako pozitivna. Nostradamusa su profesionalni astrolozi tog vremena kritikovali zbog nekompetentnosti i izmišljenih novotarija u predviđanju budućnosti.

Astrolog, Lorens Videl je objavio pamflet 1558. godine pod naslovom “Deklaracija o zlostavljanju, neznanju i omalovažavanju Mišela Nostradamusa” u kom je kritikovao predviđanja Nostradamusa i njegov nedostatak osnovnih astroloških veština.

– Odgovorno tvrdim da je vaše znanje o astrologiji ravno nuli. Vaši radovi su dokaz da ne možete da predvidite ni najmanji pokret nebeskog tela – pisao je.

Proročanstva Nostradamusa su korišćena kao propaganda tokom Drugog svetskog rata

 

Tokom Drugog svetskog rata, nemački avioni sejali su letke nad Evropom. Letci sa lažnim Nostradamusovim proročanstvima predviđali su skori poraz Francuske.

Pored toga što su se služili ovim domišljatim propagandnim trikovima, nacisti su i sami verovali u Nostradamusova proročanstva. Ovu operaciju osmislio je nacistički politički sekretar Rudolf Hes, a postoje i glasine po kojima je čak i Adolf Hitler verovao u Nostradamusova proročanstva

Džozef Gebels, Hitlerov ministar propagande, bio je pod snažnim uticajem supruge Magde koja je proučavala Nostradamusov spis “Misterija Sunca i duše”. Magda je tumačila Nostradamusove katrene tako što je predvidela da će sukob sa Engleskom i Poljskom 1939. biti glavni uzrok propasti Hitlerove Nemačke.

Saveznici su uzvratili istom merom i otpočeli psihološki rat, bacajući iz aviona velike količine flajera na nemačku teritoriju. Na tim flajerima Nostradamus je “predviđao” skori krah Nemačke.

U pokušaju da podigne američki moral, američka producentska kuća MGM je čak napravila i seriju kratkih filmova o čuvenom proroku.