Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Zanimljivosti iz istorije

VUK NIJE IZDAO NA KOSOVU! Do smrti se borio protiv Turaka, a tužna sudbina zadesila je ČITAVU NJEGOVU PORODICU

Iako se o događajima, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju koja je pala na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!
Autor: A. B. Foto: Dnevno.rs/Kolaž
Vreme: 13:37h | 06. oktobar. 2017.
8

 

Na današnji dan 1397. godine, negde u dubinama osmanskih tamnica, preminuo je Vuk Branković, najmoćniji srpski velikaš poslednje decenije XIV veka koji je čitav život posvetio borbi protiv turskih osvajača, nikada im se nije pokorio i do kraja branio svoje teritorije od njihove najezde.

 

Bio je veliki dobrotvor i ktitor, izgradio je i obnovio nebrojano manastira, a danas se sa sigurnošću ne zna ni gde je sahranjen. Prema nekim izvorima, grob mu je u svetogorskom manastiru Svetog Pavla, prema drugim u Hilandaru.

 

Ipak, sve ove činjenice o Vuku Brankoviću manje su ili skoro potpuno nepoznate jer se njegovo ime i danas, vekovima posle, vezuje za izdaju na Kosovu. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je tako vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda".

 

Kako sada smatra najveći broj istoričara, u ovome nema istine, a o izdaji prvi put piše Mavro Orbini puna dva i po veka posle Kosovskog boja! Posle bitke, naslednici kneza Lazara su priznali vrhovnu vlast sultana Bajazita, dok je upravo Vuk Branković nastavio da se odupire Osmanlijama i čuva nezavisnost svoje oblasti.

 

Svoju nepokornost Vuk Branković skupo je platio (više o njemu i tome zašto je i kako optužen za izdaju možete čitati KLIKOM OVDE!) Teška sudbina nije zaobišla ni celu njegovu porodicu.

 

Šta je zapravo bilo sa Brankovićima?

 

 

Despot Đurađ Branković

Vuk Branković bio je oženjen Marom, najstarijom ćerkom kneza Lazara Hrebeljanovića i u braku sa njom, imao je tri sina - Grgura, Đurđa i Lazara.

 

Najveći deo poseda Vuka Brankovića pripao je Stefanu Lazareviću, strateški bitna zdanja su zauzeli Turci dok su njegovoj supruzi Mari i sinovima ostala samo mala oblast sa sa sedištem u Vučitrnu.

 

Grgur se zamonašio i kao monah Gerasim umro u Hilandaru 1408. Lazar je ubijen u toku bitke 1410. Kao jedini starešina domaćinstva ostao je Đurađ Branković. Pošto je njegov ujak, despot Stefan Lazarević, bio bez naslednika, Đurđa je proglasio svojim naslednikom i tako je Đurađ Branković postao srpski despot.

 

Tokom čitave svoje vladavine Đurađ je oscilovao između vazalstva i otpora Turcima. Njegovi sinovi Grgur i Stefan oslepljeni su 1441. naredbom turskog sultana Murata II.

 

Lazar je bio najmlađi sin despota Đurđa Brankovića i jedini koji nije bio oslepljen. Bio je despot Srbije od 1456. do svoje iznenadne smrti 1458. kada ga je nasledio stariji brat, oslepljeni Stefan. 

 

Despot Stefan Branković

Despot Stefan je zajedno sa snajom i odmah po stupanju na despotski tron, suočio se sa najezdom Turaka koju je Mehmed II pripremali još ranije. Sa sobom su vodili Stefanovog slepog brata - Grgura Brankovića, u nameri da ga postave na despotski presto. Jednom kada je napad počeo ostali su neosvojeni samo Golubac i Smederevo.

 

Stefan je pomoć potražio od Ugara. U takvim okolnostima Srpska despotovina je počela praktično da se predaje, prepuštajući svoje zemlje tuđinima da je brane. Ipak, despot nije imao izbora.

 

Ovu situaciju je iskoristio bosanski kralj Stefan Tomaš koji je ponudio da se njegov sin Stefan Tomašević oženi ćerkom umrlog despota Lazara i tako u miraz dobije i srpsku despotovinu. Despota Stefana niko nije ni pitao i on je bio prinuđen da napusti Srbiju.

 

Grgur se pred smrt zamonašio i kao monah German umro 1459. u Hilandaru. Stefan se do kraja života potucao se po evropskim dvorovima, bolestan i u bedi, moleći za pomoć. Sve do smrti je živeo od milostinje koju su mu slali Mlečani, Dubrovčani i Papa (više o ovom nesrećnom vladaru možete pročitati KLIKOM OVDE!)

 

Kraj jedne velike srpske porodice

 

Slepi despot Stefan se 1460. oženio Angelinom, ćerkom Đorđa Arijanita Komnina, srednjovekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe. Imali su sinove Đorđa i Jovana, kao i dve ćerke Mariju i Milicu.

 

 

Angelina Branković

Titulu despota Srbije je Đorđu darovao mađarski kralj Matija Korvin 1486. godine. Početkom 1496. godine, Đorđe se zakaluđerio, a despotsku titulu je ostavio mlađem bratu Jovanu. Postao je arhiepiskop Maksim i kao takav proglašen za svetitelja.

 

Despot Jovan je imao sasvim drugačije poglede na svet nego njegov brat Đorđe. On je poslednji Branković koji je verovao da mu je zadatak da sa vojskom pobedi Turke i da ih istera iz nekadašnje despotovine, pa da se popne na presto svojih predaka.

 

Proslavio se u borbama sa Turcima, svojim vojničkim prodorima u Bosni, a naročito kod Zvornika (Zvonika). Pripremao je veoma opsežne planove da uz pomoć Mletačke republike nastavi borbu sa Turcima do potpunog oslobođenja svoga naroda od njih, ali ga je smrt sprečila u tome 1502. godine.

 

Ni Đorđe ni Jovan, kao ni njihov rođak Zmaj Ognjeni Vuk, nisu imali muških potomaka. Time je zamonašeni Đorđe tj. arhipeiskop Maksim, koji je nadživeo svog mlađeg brata, bio poslednji muški Branković. Nakon njegove smrti 1516. ugašena je njihova loza.

 

Manastir svetorodne dinastije Branković

 

Manastir Krušedol zadužbina je porodice poslednjih srpskih despota u Sremu - Brankovića. Za svetitelje su proglašeni Stefan Slepi, Prepodobna Angelina, Maksim i Jovan Novi. Kako je Angelina bila ta koja je nadživela i supruga i obojicu sinova ona je njihove mošti prenela u Krušedol gde i danas svi azjedno počivaju.

Komentari

Drago Marić 6 Oct, 16:34h kaže:

Ovo je sve istina što piše. Bravo za portal Dnevno.rs !!!

Danijel 7 Oct, 02:35h kaže:

Zbog takvih kao sto si ti "Marko" mi smo ovde gde jesmo ..... propadamo i degradiramo kao narod i fizicki i duhovno.
Ovaj tvoj komentar u najmanju ruku zvuci debilno, zatucano, neinteligentno, povrsno.... Ako je neko pokusao da te unisti kao narod 1914 ali pazi tu su pokusavali i stvarni neprijatelji a i oni toboze "prijatelji" nema razlike medju njima, pa 1941 paaa 1945 u takozvanom saveznickom razaranju svega sto jos nije razoreno pa 1992-1995 pomazuci muslimane i svojim helikopterima dopremajuci mudzahedine u Bosnu a kasnije i direktnim bombardovanjem Republike Srbske 1995. Paa 1999 muckim bombardovanjem Srbije cime su god stigli pa i osiromasenim uranijumom, paaa 2001 - ... pljackaskom privatizacijom kakvu europa nije videla. Jel mislis da sad taj isti tebi tj. Srbiji zeli dobro, jel mislis da je odjednom poceo da voli sve sto je Srbsko neeee decko moj, naprotiv mrzi te jos i vise. I sve ce uciniti kako je od pamtiveka i cinio da okalja obraz Srbiji da je ponizi a njene velikase, knezeve, careve ...proglasi kojekakvim izdanicima i svojom falcifikovanom istorijom maksimalno umanji znacaj, obraz i cast jednog naroda zvanog Srbi. A ti samo i dalje veruj i uci ono sto su ti servirali becko-berlinska istorija satkana lazima............

Srbgazi 7 Oct, 02:57h kaže:

To je sve bila politika kao i danas,posle kosovske bitke,ugarska priznaje Vuka Brankovica za naslednika Lazara,a njegova tasta,da bi titula ostala njenom tj.Lazarovom sinu,(koji tada ima oko 11 godina) odlazi kod Bajazita,daje mu kcer Oliveru za zenu uz uslov da prizna Lazara za vladara Srbije...

Za Marka 7 Oct, 03:22h kaže:

Ako si ne obrazovan ne moras da budes glup i lupetas ovde

ciga 7 Oct, 11:27h kaže:

vuk brankovic izdajnik a marko kraljevic turski vazal junak srpski najveci...

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.