NAJSTRAŠNIJA OSVETA IKADA: Kada čuju šta je ovaj KRALJ uradio ZBOG LJUBAVI ljudima PRIPADNE MUKA

Jedna od najvećih evropskih ljubavnih priča, ali i najstrašnijih saga o osveti, dolazi nam iz istorije Portugala. Kralj Alfonso IV zabranio je svom sinu Petru I da se oženi ženom koju je voleo i ubio ju je kako bi ih držao razdvojene. Nakon toga, njegov naslednik sproveo je u delu jezivu osvetu.

Petar i Ines
Wikipedia

Ideja Alfonsa IV bila je jasna – njegov sin i naslednik Petar trebalo je da se oženi princezom iz neke od vodećih evropskih dinastija kako bi se formirao savez i ojačale političke veze.

Dobra “kandidatkinja” brzo je pronađena – Konstansa, ćerka Huana Manuela, princa Vilene. Par se venčao i izgledalo je da će sve proći dobro… osim što je sa Konstansom, kao jedna od njenih dvorskih dana, kao pratilja u Portugaliju došla i Ines de Kastro, prelepa aristokratkinja iz bogate plemićke porodice.

Ljubav jača od zakona

Nije mnogo prošlo pre nego što se Petar ludo zaljubio u Ines potpuno zapostavljajući svoju novopečenu suprugu, a ni Ines nije ostala ravnodušna na udvaranja mladog princa. Počeli su da se tajno sastaju i ubrzo započeli ljubavnu aferu uprkos zabrani Petrovog oca.

Nakon što je nesrećna Konstansa preminula na porođaju donoseći na svet Petrovog sina i zvaničnog naslednika Fernanda, Ines i Petar su planirali venčanje, ali Petrov otac i kralj je to najstrože zabranio.

U pokušaju da zaljubljeni par razdvoji, nakon Konstansine smrti kralj je proterao Inse sa dvora, ali ovo je rezultiralo samo zahlađivanjem odnosa oca i sina, a Petar je nastavio da se viđa tajno sa Ines odbijajući da se oženi bilo kojom novom princezom koju je njegov otac dovodio na dvor.

Veza Ines i Petra uskoro je bila krunisana i decom. Ironično, ona su bila zdrava i jedra, dok je naslednik Fernando bio sitan i bolešljiv.

U jednom momentu Petar je objavio da se tajno, i protiv očeve volje, oženio sa Ines i da su njihova deca takođe legalni naslednici prestola. Ovo je unelo dodatni razdor među plemstvom Portugalije koje je počelo da se deli i zauzima stranu u sudobu između starog i budućeg kralja.

Strašna kazna za neposlušnost

U takvoj situaciji, prvi potez je povukao kralj Alfonso – poslao je trojicu svojih vernih slugu da ubiju Ines. Pronašli su je u manastiru u kom se skrivala i, uprkos njenim preklinjanjima, odsekli glavu pred očima dece.

Lud od besa i bola, Petar je podigao pobunu protiv oca. Alfonso ga je lako pobedio, ali i preminuo nedugo nakon toga i tako je Petar postao novi kralj Portugalije.

Prvo što je novi kralj uradio nakon što je seo na presto bilo je da nađe ubice svoje voljene Ines.

Najstrašnija osveta u istoriji

Ubice su pobegle u Kastilju mislivši da će se tako spasiti Petrovog besa. Međutim, on je uspeo da dogovori razmenu. Za njih – žive i nepovređenje, predao je trojicu kastiljskih zarobljenika.

Nakon što se dokopao ubica svoje ljubavi, ispred dvora je organizovao javno suđenje. Kada su ih proglasili krivima, kralj je pred svetinom svoj trojici svojim rukama iskopao srca… baš kao što su oni “istrgli njegovo srce iz grudi” ubivši Ines.

Međutim, kralj se nije tu zaustavio!

Nakon toga je tražio da Ines bude iskopana iz groba, obučena u najlepše haljine i postavljena na presto. Onda je tražio od svih plemića i čitavog dvora da “novoj kraljici” poljube ruku i zakunu joj se na vernost.

I dok “posthumno krunisanje” Ines većina istoričara danas smatra legendom, nešto drugo neosporna je činjenica – Ines i Petar danas počivaju zajedno u manastiru Alkobaka. Grobovi su jedan preko puta drugog kako bi, po legendi, kada dođe Strašni sud i svi ponovo ustanu, prvo što vide bili jedno drugo.

Grobovi su dekorisani scenama iz njihovog života koje slave njihovu ljubav i natpisom “até ao fim do mundo” – “do kraja sveta”.