JEDNO “DA” MOGLO JE DA PROMENI ISTORIJU SVETA: Otkriven bizarni razlog zbog kog je HITLER postao NACISTA!

Adolf Hitler
Printscreen

Hitler nije dobro podnosio odbijanje, to je opšte poznato. Setimo se i čuvene priče slikara Oskara Kokoške koji je žalio što nije umesto njega na likovnu akademiju primljen Adolf jer bi svet bio mnogo srećniji.

 

Adolf Hitler pridružio se nacistima tek pošto ga je isprva odbila druga politička stranka, tvrdi ugledni svetski istoričar Tomas Veber. Profesor istorije sa Univerziteta Oberdin otkrio je ranije neobjavljeni dokument koji pokazuje da je 1919. novo formirana nemačka Socijalistička partija brutalno odbila Hitlera koji je želeo da im se pridruži.

 
Ne želimo te u našoj stranci, ne želimo ni da pišeš novine za nas – obrazložili su.

Neka drugačija istorija

Istorija bi krenula sasvim drugim tokom da je Hitlerova želja za članstvom bila prihvaćena, uveren je Veber. Iako su i oni bili desničari, nemački Socijalisti su u to doba bili znatno veća i uspešnija stranka od nacista, piše Gardijan.

U tom trenutku, Hitler je zapravo morao da se pomiri sa znatno beznačajnijom ulogom u nemačkoj politici, kao i s činjenicom da verovatno nikad neće doći na vlast. Sve do godinu dana pre preuzimanja vlasti, Adolf Hitler nije pokazivao baš nikakve osobine lidera i bio je srećan prateći druge i njihove ideje, umesto da sam daje naređenja.

Hitler se učlanio u nacističku stranku i postao je njen vođa 1921. godine, a samo odbijanje od strane Socijalista objašnjava mnogo toga u Hitlerovom ponašanju.

Naime, on je opsesivno mrzeo Socijaliste nakon toga, ali je i u svom političkom nastupu postao glasni buntovnik, jer nije imao šta da izgubi.

Grubo odbijanje rasplamsalo mržnju

Da se to nije dogodilo, sasvim je verovatno da bi se slabo popularna nacistička stranka brzo udružila sa Socijalističkom partijom – objašnjava Veber uslove koje su drugi istoričari dosad prevideli.

On je pronašao svedočanstvo Hansa Georga Grasingera, osnivača nemačke Socijalističke partije u Institutu savremene istorije u Minhenu. U dokumentu stoji: U jesen 1919. godine, negde oko novembra, Hitler se pojavio u štampariji novina, tražeći da vidi Grasingera i ponudivšo se da radi za novine i pridruži se Socijalistima. Osim toga, u to doba nije imao novca pa je molio Grasingera da mu pozajmi neku svotu.

To baš i nije ostavilo najbolji utisak pa je brzinski odbijen, uz reči “ne vidimo koju bi ti nama korist doneo”.

Veberova istraživanja biće objavljena u njegovoj knjizi “Becoming Hitler: The Making of a Nazi” u izdanju Oksford Presa.

U Hitlerovom ponašanju je vidljivo, u razdoblju između pristupanja nacistima i do sredine 1920-ih, svojevrsna hirovitost poput primadone, potpuno nerazumno delovanje čoveka koji, osim što je bio daroviti govornik, nije pokazivao političkog talenta. Ali, tu se većina ljudi vara, on je bio politički vrlo podmukao čovek kojeg je vodila osveta. Tako je u tri navrata kada su te dve stranke trebalo da se spoje, on sprečio stvar – objašnjava Veber.