Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Zanimljivosti iz istorije

ŠTA SE DESI KAD SVET NE VERUJE SRBINU: Čovek koji je mogao da spreči NAPAD NA AMERIKU bio je naš ZEMLJAK

Na današnji dan 1941. godine, za vreme Drugog svetskog rata, dogodilo se nezamislivo! Japanski avioni napali su američku pomorsku bazu u Perl Harburu na Havajima! Pre ovoga, niko nije verovao da SAD mogu biti napadnute na svojoj teritoriji i tako uvučene u Drugi svetski rat... tj. niko osim ovog čoveka!
Autor: A. B. Foto: Wikipedia/Kolaž
Vreme: 12:42h | 07. decembar. 2017.
1

 

U svetu elitne špijunaže, intriga i "pravih" tajnih agenata u kome se malo šta sa sigurnošću zna, jedno ime se ipak redovno pominje i navodi kao uzor – Duško Popov. Bio je najuspešniji špijun tokom Drugog svetskog rata, dupli agent kome su verovali i Čerčil i Hitler, i verovatni uzor za čuvenog agenta 007 Ijana Fleminga.

 

Više o neverovatnom životu ovog čoveka možete pročitati KLIKOM OVDE!

 

Život Duška Popova bio je život pun opasnosti, na relaciji Lisabon (koji je bio sedište evropske špijunaže tog vremena) – London (gde je Britancima redovno podnosio izveštaje o nemačkim planovima i dobijao lažne informacije koje je trebalo da podmetne Rajhu).

 

 

Negde u toj komunikaciji, Popov je došao u posed neverovatnog podatka – Japanci su se uoči 1941. godine živo interesovali za mogućnost poletanja bombardera sa nosača aviona, a on je od "Abvera" - nemačke obaveštajne službe, dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Perl Harbur.

 

Popov je sklopio "dva i dva" i odmah po dolasku u Ameriku otišao u sedište FBI-ja i predočio im da će Japanci napasti Perl Harbur. Ipak, njegova upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, a direktor agencije - Džon Edgar Huver, prema Popovu je pokazao otvoreno neprijateljstvo.

 

– Huver je na više načina bio izuzetan čovek. Verovatno je bio homoseksualac, mrzeo je strance, a pogotovu Duška. Mrzeo je plejboje i sve u vezi sa Duškom – kaže Rasel Miler, britanski autor i novinar koji je istraživao život agenta iz Arbije.

 

Japan je imao JEDNU SLABU TAČKU u Drugom svetskom ratu: Ovi ljudi su je otkrili i ISKORISTILI

 

Zbog svega navedenog, prijem Popova u FBI je bio hladan, a u njegovu priču Huver nije poverovao. Nekoliko meseci kasnije, 7. decembra 1941. godine, verovatno se pokajao.

Komentari

Julia 7 Dec, 21:41h kaže:

Pročitajte obavezno roman " Estoril" Dejana Tiaga Stankovića

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.