TRAGIČNA SUDBINA EGIPATSKE KRALJICE: Bila je udata za oca, dedu i polubrata, a danas joj NIKO NE ZNA NI GROB

Ankesenamon
Wikipedia

Bila je žena najpoznatijeg faraona Tutankamona, udata za njega još kao devojčica, iako mu je bila polusestra, a to nije ono najtragičnije u životu Ankesenamon, jer je pre toga bila u braku sa svojim ocem i dedom. Arheolozi veruju da su sada pronašli grobnicu Tutankamonove udovice.

 

Misterija koja prati smrt žene najpoznatijeg egipatskog faraona i mesta gde je ona sahranjena mogla bi uskoro da bude rešena. Naime, egiptolozi veruju da se njen grob nalazi u blizini Doline kraljeva, a ukoliko se ovo potvrdi, biće razrešena sudbina Ankesenamon, žene čije je ime odjednom izbrisano iz istorijskih spisa, nakon što se udala po drugi put.

 
Arheolozi su počeli sa iskopavanjem mesta blizu grobnice za koju veruju da je u nju sahranjena Ankesenamon. Arheolog i bivši egipatski ministar kulture Zahi Havas najavio je početak iskopavanja na svom veb sajtu.

On je pomoću radara otkrio grobno mesto u grobnici faraona Aja i to još u julu 2017. godine.

Portparol Havasavog tima rekao da da je Havas ovog meseca pokrenuo iskopavanje o svom trošku i to u Dolini majmuna, koja se nalazi odmah do Doline kraljeva.

– Fokus iskopavanja je u predelu u kojem se nalazi Ajova grobnica, Tutankamovog naslednika. Radar je pokazao da se u tom predelu nalazi mogući ulaz u grobnicu, koja je duboka pet metara. Veruje se da je upravo tu sahranjena Tutankamonova udovica, koja se nakon njegove iznenadne smrti udala za faraona Aja – naveo je portparol.

Veruje se da je Tutankamon vladao od 1332. do 1327. godine pre nove ere, a nakon iznenadne smrti odmah ga je nasledio faraon Aje koji je vladao od 1327. do 1323. godine pre nove ere.

Havasov arheološki tim zato želi da istraži kome pripada grobnica, a nedavno je izjavio da je njegov tim siguran da se na tom smestu nalazi grob, ali da se ne zna čije se stvari u njoj nalaze.