OVO NISTE VIDELI U “NEMANJIĆIMA”! Nemački car jeste bio u Srbiji, ali je glavna zvezda susreta zapravo BIO SVETI SAVA

Fridrih Barbarosa
Dnevno.rs/Kolaž

Fridrih Barbarosa, car Svetog rimskog carstva, na kratko je u julu 1189. godine bio je u Nišu gost velikog župana Stefana Nemanje i njegove porodice. O ovom susretu dugo se pričalo u našem narodu, a ostala je zabeležena i jedna interesantna legenda.

 

Fridrih Barbarosa svakako će u istoriji ostati najpoznatiji po učešću u Trećem krstaškom ratu 1189. godine. Dok su Francuzi i Englezi ka Svetoj zemlji išli i pomorskim putem, Barbarosa se opredelio za komneni prelazak teritorija, kroz Ugarsku i Srbiju.

Najpre je, godinu dana ranije, nemačka delegacija došla u Srbiju i pregovarala sa Stefanom Nemanjom u uslovima prolaza carske vojske. Dogovor je postignut i svečani doček cara Fridriha je održan u Nišu 27. jula 1189. godine.

 

Tajna srednjovekovne srpske države: Evo zašto je SVAKI NEMANJIĆ BIO STEFAN

Osim sa pregovaračima iz dinastije Nemanjić sa kojima se pričalo o državnim pitanjima i savezima, car je najviše vremena provodio sa najmlađim sinom Stefana Nemanje – princom Rastkom.

Rastko je bio zadužen za organizaciju dočeka Nemaca, kao i o tome da se “nađe pri ruci” Fridrihu Barbarosi dok je on gost srpske države. Predanje kaže da je strani gost bio oduševljen intelektom i poznavanjem zapadne kulture i običaja srpskog princa.

Car Fridrih je bio čovek veoma svetle puti i crvenokos (njegov nadimak “Barbarosa” i znači “crvena brada”). Međutim, zbog toga je često imao probleme sa kožom, sunce mu je smetalo i ostavljalo opekotine. Priča kaže da je u Srbiju, usred leta i obasjanu suncem, stigao sa nekim oboljenjem kože koje mu je veoma smetalo i slabilo ga.

Prema legendi Sveti Sava je, koristeći svoje vidarsko znanje i koristeću narodnu medicinu, napravio meleme koji su sredili Barbarosin problem. Nemački car je sa oduševljenjem pričao da srpski princ ima isceliteljske moći i obećao je da će ga, po povratku sa pohoda, bogato nagraditi.

ZABORAVLJENI POKOLJ: Kako je sirotinja Zapadne Evrope donela PUSTOŠ I SMRT U BEOGRAD I ZEMUN

 

Do toga nije došlo. Fridrih Barbarosa se udavio 10. juna 1190. pri prelasku reke Salef u Kilikiji. Tačne okolnosti se ne znaju. Moguće je da je hteo da se osveži plivanjem, pa se udavio. Druga mogućnost je da ga je konj zbacio pa je šok od hladne vode izazvao srčani napad. Car je imao 68 godina.