Ona je NAJPOZNATIJA NESTALA ŽENA U ISTORIJI! Jedan naučnik sada tvrdi da MOŽE DA REŠI NJENU MISTERIJU

Amelija Erhart
Wikipedia

Nova studija navodi da su kosti nađene 1940. godine na ostrvu u zapadnom Pacifiku najverovatnije posmrtni ostaci poznate avijatičarke Amelije Erhart. Ta studija i drugi dokazi ukazuju dosta snažno na to, rekao je danas antropolog Univerziteta Tenesi Ričard Janc.

 

Erhart je nestala u pokušaju da avionom obidje svet 1937. godine, i već decenijama se traga za odgovorom šta se dogodilo njoj i njenom navigatoru.

Ovo je najnovija analiza oko tih posmrtnih ostataka koji su nađeni 1940. na ostrvu Nikumaroro ali su sada izgubljeni.

Samo je ostalo sedam mera, od lobanje i kostiju ruke i noge. Ta merenja su dovela do toga da je jedan naučnik 1940. zaključio da kosti pripadaju muškarucu.

Međutim, 1988. godine Janc i drugi naučnik drugačije su protumačili te mere i ocenili da se radi o ženi evropskog porekla, koja je otprilike visine Amelije Erhart. Opet 2015. godine su drugi naučnici zaključili da je originalna procena da se radi o muškarcu tačna.

Janc se sada poziva na novu analizu mera objavljenu u januaru u časopisu Forensic Antropolodži.

On je radi poređenja koristio dužinu i obim struka pantalona Amelije Erhart. On se takođe oslanjao na njenu sliku kako drži kanister s naftom da proceni dužinu dve kosti ruke.

Analiza je pokazala da se kosti podudaraju s Erhartovom po svim osnovama koje znamo ili koje možemo da zaključimo, napisao je on u članku. Vrlo je malo verovatno da bi neka nasumična osoba toliko odgovarala tim kostima kao Erhart, napisao je on.

Janc je rekao u telefonskom razgovoru da neki predmeti pronađeni na ostrvu takođe podupiru mogućnost da su kosti zaista kosti poznate avijatičarke.

– Mislim da imamo dosta dobre dokaze da je to ona – rekao je on.