Car Dušan nikada nije kanonizovan, ali U OVOM MANASTIRU, daleko od Srbije, PRIKAZAN JE KAO SVETAC, a razlog za to je PREDIVAN (FOTO)

Car Dušan
Wikipedia/Δείτε παρακάτω/Kolaž

Kao što je dobro poznato, sticajem nesrećnih istorijskih okolnisti i nepravde car Dušan, za razliku od većine svojih predaka iz dinastije Nemanjić, nikada nije proglašen za svetitelja. Tj. svuda osim u manastiru Svetog Jovana Preteče u Seru kraj Soluna gde jedna freska i danas govori o značaju koji je ovaj vladar imao ne samo za Srbiju, već i za ceo region.

 

Iako udaljen samo 70 kilometara od Soluna grad Ser (ili Seres) prilična je ne poznanica za Srbe. A šteta je jer – u njemu se najveći srednjovekovni vladar Srbije – Dušan Nemanjić ustoličio za cara, a upravo tu je i dopunjen i stavljen u funkciju čuveni Dušanov zakonik.

 

ŽESTOKE KAZNE CARA DUŠANA: Pre čak 668 godina Srbija je imala ZAKONE koji bi čak i DANAŠNJI KRIMINAL ISTREBILI!

Grad koji je danas dom za oko 50 hiljada ljudi čuva još jednu tajnu – manastir Svetog Jovana Preteče… i u njemu jednu fresku.

Manastir Svetog Jovana Krstitelja je ženski pravoslavni manastir osnovan 1270 godine na gori Manikej, 10 kilometara od grada Sera. Spiridon Gopčević navodi podatak da je ktitor manastira bio upravo Stefan Dušan, a Grci i danas govore da je čitavo mesto baš tokom vladavine ovog srpskog vladara doživelo procvat.

Manastir je više puta spaljivan i uništavan. Car Dušan vratio mu je život i zbog toga su on, njegova žena Jelena i sin Uroš u manastirskoj crkvi oslikani kao sveci iako Dušan nikada nije kanonizovan. 

U manastiru je postojala originalna ktitorska freska cara Dušana ali je ona uništena za vreme bugarske vladavine ovim krajevima. Slika koja danas postoji restauracija je te prvobitne freske.

Ser i manastir Svetog Jovana za porodicu Nemanjić ostali su važni i nakon iznenadne smrti cara Dušana. Carica Jelena, žena cara Dušana, Serom je vladala kao oblasna gospodarica nakon muževljeve smrti, a tu se i zamonašila pod imenom Jelisaveta.