NAJBOLJI PRIJATELJ NIKOLE TESLE: Izgledali su kao NESPOJIV PAR, ali je srpski naučnik tvrdio da ga JEDINO ON RAZUME

Njihovo prijateljstvo bilo je jedno od najintrigantnijih u istoriji. Jedan je bio sjajni naučnik. Drugi veliki pisac. Osim genijalnost, spajalo ih je još nešto - obojica su bili sanjari.

Mark Tven i Nikola Tesla
Wikipedia/Kolaž

Kada je magazin “Century” 1895. godine objavio članak posvećen eksperimentima čuvenog naučnika Nikole Tesle sa naizmeničnom strujom mnoge je iznenadilo pojavljivanje jednog drugog poznatog lica u Teslinoj laboratoriji. Demonstrirajući otkrića srpskog naučnika na nekoliko slika se jasno video slavni američki pisac Samjuel Klemens, poznatiji pod pseudonimom – Mark Tven.

Tek malo broj ljudi je znao da su ova dvojica velikih vizionara već godinama gajila veoma blizak odnos i iskreno prijateljstvo.

Kada je Nikola Tesla stigao u Ameriku 1884. godine, Tven je već bio poštovan autor. Dvojica genijalaca su se upoznala 1889. godine u jednom njujorškom klubu za džentlmene koji su obojica posećivali. 

MARK TVEN KAO DEDA MRAZ: Pismo koje je napisao ćerki najlepša je stvar koju ćete danas pročitati

Tven je bio rado viđen gost u Teslinoj laboratoriji – Nikola Tesla i Mark Tven fotografisani 1894. godine

Kako danas navode neki izvori, njihovo prijateljstvo je počelo nakon što je Tesla iskoristio svoj oscilator da pomogne Tvenu oko jednoj prilično intimnog pitanja. 

Naime, književnik je dugo vremena imao probleme sa varanjem, a Nikola Tesla je smatrao da može da mu pomogne. Pozvao ga je kod sebe u laboratoriju i rekao mu da stane na platformu dok je on pokrenuo svoj visokofrekventni oscilator. Nakon oko 90 sekundi, prema priči, Tven je otrčao do toaleta, piše portal “History buff”.

Da li ovaj Teslin pomalo nekonvencionalni metod lečenja pomogao Tvenu, ne znamo, ali nakon ovoga njihovo prijateljstvo je cvetalo.

Njega je voleo svet: Ovo je POSLEDNJA fotografija velikog NIKOLE TESLE (FOTO)

Mark Tven u Teslinoj laboratoriji 1894. godine

Tesla je Tvena opisao kao prvu osobu koja ga je inspirisala po dolasku u Ameriku i zaista razumela. Srpski naučnik je bio pozvan na venčanje Tvenove ćerke Klare u jesen 1909. godine, a književnik je bio rado viđen gost u laboratoriji Nikole Tesle.

Mark Tven je umro 21. aprila 1910. godine dok ga je Nikola Tesla nadživeo za više od tri decenije. Šest godina nakon smrti poznatog književnika objavljen je njegov poslednji roman “Tajanstveni stranac”. U njemu je Tven opisao Anđela koji sa neba silazi u malo austrijsko selo kako bi grupu dečaka podučio tajnama sveta.

U ovom liku i otkrićima o kojima priča mnogi i danas prepoznaju Nikolu Teslu i njegov Smiljan.