NAJSMRTONOSNIJA ODLUKA AMERIČKE VLASTI: Ubili su deset hiljada svojih stanovnika, a na to su SVI ZABORAVILI

Prohibicija
Wikipedia

U januaru 1920. godine na snagu je nastupio 18. amandman američkog ustava kojim se zabranjivala proizvodnja, prodaja i transport alkohola. Ta Vladina odluka izazvala je kontraefekat jer je u vreme prohibicije koja je trajala sve do decembra 1933. konzumacija alkohola dostigla jedan od najviših nivoa u američkoj istoriji.

 

Motivi iza prohibicije bili su moralne i zdravstvene prirode, ali umesto da se njom potpuno eliminiše ili bar smanji konzumacija alkohola, stanovništvo je počelo da pije više nego ikada.

Ilegalna proizvodnja je bujala i dodatno osnažila organizovani kriminal i brojne bande pretvorila u prava mala carstva. Gangsteri poput Ala Kaponea u vreme prohibicije mogli su samo zadovoljno da trljaju dlanove. To je dovelo i do brojnih krvoprolića, kako između raznih bandi koje su proizvodile i distribuirale ilegalna pića, tako i u sukobima tih istih bandi sa snagama zakona.

Strašne halucinacije zbog otrovnog alkohola

Stvari su, ukratko rečeno, poprilično izmicale kontroli, a onda je krajem 1926. metaforički sve otišlo – dođavola. Na Badnje veče te godine ulice Njujorka bile su ukrašene brojnim svetlima i ukrasima. Ulice su ispunile porodice u zajedničkoj radosti iščekivanja Božića. A onda je u bolnicu Belvi ušetao rastrojeni muškarac koji je tvrdio da ga Deda Mraz progoni bejzbol palicom

MAFIJAŠI SA STILOM: “Crveni karanfil” koji je KORUPCIJU doveo do savršenstva i od svog grada napravio CARSTVO POROKA

Pre nego što je osoblje shvatilo šta je zapravo čoveku koji je halucinirao, on je umro. Te iste noći u bolnicu je u sličnom stanju ušetalo još 60 ljudi. Osmoro ih je umrlo. Kroz sledeća dva dana zabeležena su još 23 smrtna slučaja uzrokovana – alkoholom. 

Lekari su bili naviknuti na svakodnevne prizore alkoholnog trovanja jer je ilegalno proizveden alkohol najčešće bio užasnog kvaliteta. Ali ovo, ovo je bilo nešto potpuno drugačije. Pokrenuta je velika istraga čiji će rezultati po njenom završetku šokirati i istražitelje, ali i celu naciju.

Mislili su da će naterati ljude da prestanu da piju

Frustrirani činjenicom da je po uvođenju prohibicije konzumacija alkohola čak porasla, vladini službenici su se odlučili na ekstremne mere.

Oni su naredili da legalno proizvedeni industrijski alkohol (koji se koristio u proizvodnji lakova, medicinskih preparata i goriva) počne da se truje. Njega su, naime, često krali ilegalni proizvođači i prerađivali za preprodaju i konzumaciju. Prema vladinim procenama, krajem 20-ih godina ukradeno je više od 227 miliona litara – godišnje. 

Prohibicija se završila 1933. godine, a dotad je nacionalni program trovanja industrijskog alkohola, pokazuju brojke, ubio barem deset hiljada američkih građana. 

MAFIJAŠI SA STILOM: Otac američkog kriminala decenijama je dizao IMPERIJU IZ INATA, a sve izgubio za samo TRI NOĆI!

Iako je danas uglavnom zaboravljen, takozvani ‘Hemijski rat prohibicije’ ostaje jedna od najneobičnijih i najsmrtonosnijih odluka u istoriji američkog zakonodavstva. 

‘Nacionalni eksperiment istrebljenja’

Čarls Noris, vodeći mrtvozornik u Njujorku, taj program je još u 20-im godinama prošlog veka nazvao ‘nacionalnim eksperimentom istrebljenja’.  

Sredinom 1927. godine u industrijski alkohol se u različitim dozama ubrizgavao petrolej, benzen, živine soli, cink, hloroform, nikotin, kao i mnogi drugi poznati otrovi. Čak 10 odsto finalnog proizvoda sačinjavao je metil alkohol koji se pokazao najsmrtonosnijim. 

Iako su zdravstveni službenici odmah upozorili vlasti i pozvali ih na odgovornost, ona se oglušila. Smrtnost je najviše pogodila najniži ekonomski razred, siromašne koji nisu mogli da priušte skupi i pročišćeni alkohol.

Godine 1926. umrlo je 400 ljudi. Sledeće godine taj se broj popeo na 700 samo u Njujorku. U sledeće 2-3 godine od otrovanog alkohola umrlo je najmanje deset hiljada ljudi, a još više ih je završilo s doživotnim zdravstvenim posledicama poput slepila. Za ‘Hemijski rat prohibicije’ nikada nije odgovarao baš niko.

Godine 1933. ukinuta je prohibicija, na police se vratio čisti alkohol, a hiljade mrtvih polako su zaboravljeni i izbrisani iz američke istorije.