Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Zanimljivosti iz istorije

Surovost koja je zgrozila i neprijatelje: Gavrilu Principu su ODSEKLI RUKU I PUSTILI PACOVE, a postojao je i jeziviji metod MUČENJA

Izmučen zatvorom i bolešću u kombinaciji sa batinama i konstantnim mučenjem, sada već istorijska ličnost epskih proporcija – Gavrilo Princip, čovek čiji su hici u austrougarskog nadvojvodu poslužili kao povod za početak Prvog svetskog rata, umro je na današnji dan 1918. godine.
Autor: A. B. Foto: Wikipedia/Colm Rice/Kolaž
Vreme: 14:14h | 28. april. 2018.
0

 

 

Činjenica da je Gavrilo Princip bio maloletan spasla ga je od dobijanja smrtne kazne za ubistvo Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije. Umesto toga, osuđen je na 20 godina robije. Presuda je izrečena 28. oktobra 1914. godine kada je oružje već uveliko zveckalo Evropom, a svet se kretao ka nemonovnom razaranju.

 

Čuli ste za Principa, ali da li znate KO JE JOŠ UČESTVOVAO u atentatu u Sarajevu?!

 

Princip je poslat u zloglasni zatvor Terezin u današnjoj Češkoj. U zatvoru je bio pod strašnom torturom. U Terezin su u decembru iste godine prebačeni i drugi učesnici atentata u Sarajevu - Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, ali Princip je držan u strogoj izolaciji.

 

Ćelija Gavrila Principa u zatvoru Terezin, Foto: Wikipedia/Gvdbor

Detalji njegovog tamnovanja do danas nisu sa sigurnošću potvrđeni i o njima se zna samo na osnovu svedočenja pojedinih zatvorenika, i sećanja stražara. 

 

U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Navodno, Princip je ostavljan tu svezan danima, a nakon godina takve torture izranjavljena desna ruka mu se inficirala i morala je da bude amputirana.

 

Osim okova, u vlažnoj ćeliji nalazile su se samo gole daske na kojima je spavao. Jedino društvo bili su mu pacovi.

 

NEVEROVATAN TRAG: Pročitajte POSLEDNJE PISMO GAVRILA PRINCIPA, za koje većina ljudi NI NE ZNA DA POSTOJI (FOTO)

 

Zatvorenici u Terezinu generalno su izdržavali kazne u strašnim životnim uslovima. Hranjeni su neredovno, mučeni konstantno, a ako bi se neko razboleo - pre je ostavljan da umre, nego lečen.

 

Svi ovi "tretmani" bili su mnogostruko gori za "ubicu cara". Pričalo se da je Gavrilo hranu dobijao tek svaki peti dan, a da je svakodnevno mučen i to na naročito surove načine. Navodno, stavljali su ga drveno bure u koje je prethodno bilo zakucano mnoštvo eksera, pa bi ga kotrljali u takvom buretu dok bi se ekseri zabadali u Gavrilovo izranjanjeno telo.

 

Gavrilo Princip, Foto: Wikipedia

Nakon godina takvog strašnog života, Gavrilo Princip jednostavno više nije mogao dalje. Umro je u zatvoru 28. aprila 1918. godine. Ironično, malo pred kraj Prvog svetskog rata. Zvaničan uzrok smrti bila je tuberkuloza, a zabeleženo je i da je Princip u trenutku smrti težio manje od 40 kilograma.

 

Prema unapred predviđenom planu, telo Principa trebalo je da zauvek nestane. Sahranjen je noću u neobeleženom grobu na mesnom katoličkom groblju, ali je jedan od vojnika koji su učestvovali u kopanju rake, Čeh po nacionalnosti, nakon rata otkrio lokaciju groba. 

 

Posmrtni ostataci Gavrila Principa i ostalih učesnika atentata su 7. jula 1920. preneseni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu da bi 1939. bili sahranjeni u "Kapeli Vidovdanskih heroja".

 

Kapela Vidovdanskih heroja danas, Foto: Wikipedia/Schroeder

Na ploči ugrađenoj u kapelu na kojoj se nalazi natpis "Vidovdanski heroji" sa imenima Vidovdanskih heroja stoje i Njegoševi stihovi: "Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi".

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.