Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Zanimljivosti iz istorije

UNUK KOMANDANTA AUŠVICA POSETIO SRBIJU i prekinuo ćutanje porodice: "Baba mi je rekla da deda nije uradio ništa loše"

Kada je shvatio ulogu svog dede u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom. Tada je imao 15 godina i potpuno ga je slomilo saznanje da je čovek obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca njegov rod. Ovih dana ovaj izuzetan čovek gost je Srbije.
Autor: Dnevno.rs/Beta Foto: Beta
Vreme: 11:58h | 11. maj. 2018.
0

 

Antifašistički aktivista Hans Rajner Hes, unuk komandanta Aušvica Rajnera Hesa, godinama se bori protiv svega onoga za šta je živeo i šta je radio njegov predak. Jedan je od vodećih boraca za pravdu za žrtve Drugog svetskog rata, a ovih dana je gost Srbije.

 

Juče je položio venac na Spomenik žrtvama fašističke racije u Novom Sadu, razgovarao sa predstavnicima Jevrejske opštine u tom gradu i rekao da se celi život pita kakvi su to ljudi koji su mogli da počine tako monstruozne zločine kao što je Holokaust.

 

Nakon decenija ćutanja progovorio SIN DOKTORA MENGELEA: "Sve vreme sam znao gde se moj otac krije" (VIDEO)

 

Rudolf Hes je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu jer je organizovao "industrijsko ubijanje" Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta "konačno rešenje", a u proleće 1944, za 56 dana ubio je 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske, čiji je deo tada bila i Bačka. 

Kada je shvatio ulogu svog dede Rudolfa Hesa, komandanta logora smrti Aušvic, u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom.

 

- Moja baba nije smatrala da je deda išta kriv niti je mislila da to što je učinio zločin. Ali to je bilo normalno i uobičajeno razmišljanje u svim porodicama čiji pripadnici su činili zločine - ispričao je Hes.

 

Rajner je tada imao 15 godina i posle toga nikada nije želeo da bude u kontaktu sa svojom familijom, jer su oni nastavili da veličaju njegovog nacističkog dedu. Kontakt je održao jedino sa majkom, koja je umrla pre dva meseca.

 

– Potpuno me je slomilo saznanje da je deda obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca i odlučio sam da odem od kuće kada sam imao 15 godina – kazao je Hajs Rajner Hes i dodao da Rudolf Hes nije bio samo komandant Aušvica, već osnivač i arhitekta tog nacističkog logora.

 

Žena koja je PREŽIVELA AUŠVIC otkrila zašto je ZAGRLILA SVOG

 

DŽELATA

 

Njegov otac, tri tetke i stric su kao deca, tokom Drugog svetskog rata, "normalno" živeli u vili komandanta logora, na svega 100 metara od krematorijuma, u kojem su spaljivane žrtve njihovog oca i Rajnerovog dede. Dvorište vile delio je samo zid logora, u kojem je ubijeno preko milion ljudi.

 

Rajnar se teško izborio sa mračnom prošlošću svoje porodice. Upao je u pakao droge i alkohola, na grudima istetovirao Davidovu zvezdu i brojeve troje Jevreja koji su preživeli Aušvic.

 

Nakon više od 70 godina progovorila ĆERKA KOMANDANTA AUŠVICA: "Moj tata je bio najfiniji čovek na svetu"
 

Ali danas je sve to iza njega! Nakon što je u 39. godini preživeo težak srčani udar, odlučio da se konačno suoči sa mračnim nasleđem dede, porodice, kao i sa strahotama Holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji. Danas je na čelu organizacije "Footsteps team" koja okuplja potomke nacista koji su se suočili sa zločinima predaka.

 

On upozorava da fašisti danas širom sveta "rastu u tišini" i šire svoj uticaj sve brže, zahvaljujući društvenim mrežama.

 

– Takvim ljudima nipošto ne treba verovati. A najlakše je klimati glavom i slediti ih poput ovaca. Samo, ovce na kraju uvek završe u klanici – upozorio je Hans Rajner Hes.

 

Hes je ocenio da postoje sličnosti između Drugog svetskog rata i ratova na Balkanu iz devedesetih godina 20. veka.

 

– Zato je važno da zločine nazovemo pravim imenom: genocidom i masovnim zločinima, jer su tada manje šanse da će se ti zločini ponoviti – kazao je Hajns Rajner Hes.

 

Hansa Rajnera Hesa je 2014. godine simbolično usvojila Eva Mozes Kor, koja je preživela nacističke smrtonosne eksperimente doktora Jozefa Mengelea u Aušvicu. 

 

Potez koji je šokirao svet: UNUK KOMANDANTA AUŠVICA otkrio zašto ga je USVOJILA JEVREJKA koja je preživela logor smrti

 

Hesov unuk i Eva Mozes Kor su u Aušvicu potpisali zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.

 

Komentari

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.