ODGAJANJE “BESMRTNE BEBE” S POČETKA 20. VEKA: Najluđi eksperiment ikada ovu devojčicu učinio je – VEČNOM!

Tajni kult pod nazivom Kraljevsko bratstvo gospodara metafizike je 1939. godine dospelo u sve novine, i to nakon što je vođa ovog kulta, Džejms Bernard Šafer objavio svoju nameru da sprovede eksperiment kakav svet do tada nije video - planirali su da odgaje besmrtno dete!

Besmrtna beba
Arhiva

Za tu svrhu već su pronašli i dete – radilo se o plavookoj, crvenokosoj Džin Gant. Njena majka, Ketrin Gant, bila je konobarica iz Njujorka, i previše siromašna da bi mogla da pruži Džin čak i najosnovnije stvari, pa se odrekla svoje devojčice i predala je Džejmsu na čuvanje. Sve novine koje su u to doba prenele ovu vest, naglašavale su da Ketrin nije bila član ovog kulta.

Kraljevsko bratstvo gospodara metafizike nije zvanično usvojilo Džin, ali devojčica je preseljena u njihove luksuzne odaje u vili na Long Ajlendu, koju su nazivali “Rajski mir”. Devojčica je preseljena u vilu kada je bila stara tri meseca, i članovi kulta imali su potpunu kontrolu nad svim aspektima njenog života.

Džin je tako u toj vili imala sopstvene odaje, kao i dadilje i dojilje koje su bdile nad njom 24 časa dnevno. Pored toga, uvek je kraj nje bio i neko od članova kulta.

Njihov plan da podignu besmrtnu bebu sastojao se u sledećem – dogovor je bio da ne dozvole da do deteta ikada dopre bilo kakva napomena o postojanju smrti ili bolesti. Takođe, plan je bio da ne bude izložena bilo kakvim destruktivnim pojmovima, idejama ili mislima.

Nikada do devojčice, dogovorili su se oni, neće dopreti nijedna neljubazna reč, a kamoli psovka. Hraniće se po njihovim principima “ishrane za besmrtnost”, koja je bila vegetarijanska. Kako bude odrastala, biće upoznata sa postojanjem alkohola, duvana, kafe, čaja, senfa, sirćeta i začina, ali nikada neće probati bilo šta od toga.

Konstantno će biti podučavana filozofiji, a njen napredak pratiće grupa probranih filozofa koji će time ispuniti Šaferov plan da besmrtnost “može biti dosegnuta u stvarnosti, a ne samo u duhovnoj formi”. Kada dovoljno odraste, preuzeće vođenje kulta kao njihov besmrtni lider.

– Ne mogu da zamislim da je ikada ijedno drugo dete, osim onih kraljevskog porekla, imalo bolji životni start – ponosno je izlagao Šafer tih dana medijima svoj plan.

Međutim, uprkos velikim očekivanjima i nadama, ovaj eksperiment je potrajao tek 15 meseci. Decembra 1940. godine, kult je vratio Džin njenim roditeljima u Njujorku, koji su u međuvremenu poboljšali svoje finansijsko stanje.

Šafer je u medijima celu priču pokušao da predstavi koliko – toliko pozitivno.

– Sada kada su roditelji doveli svoje finansijske prilike u red, žele svoje dete nazad –glasila je njegova izjava za medije.

Međutim, podaci govore da je Ketrin Gant, majka “besmrtne bebe” bila primorana da angažuje advokata koji je poslao ultimatum kultu, kako bi mogao da vrati devojčicu Džin njenim roditeljima.

Isti taj advokat je zastupao još jednu porodicu, koja je podigla tužbu protiv ovog kulta zbog prevare. Nekoliko dana nakon što je beba Džin vraćena svojoj porodici, Šafer se našao na sudu, zbog optužbe koja se u engleskom pravosuđu zove “larceny”, a koja praktično znači bespravno otuđivanje tuđe imovine.

OČI ČITAVE PLANETE BILE SU UPRTE U NJEGA: Čitav svet s nestrpljenjem je čekao rađanje OVE BEBE U ZAGREBU

Bebi Džin je u porodični dom vratio jedan Šaferov pomoćnik koji im je tom prilikom doneo i Šaferova detaljna uputstva o odgajanju deteta, za slučaj da roditelji žele da nastave da dete odgajaju u eksperimentalnim uslovima.

– Od Džininih roditelja sada zavisi da li će dete postati besmrtno – rekao je Šafer medijima.

Međutim, Gantovi nisu imali nikakvu nameru da nastave sa eksperimentom, i od prvog dana su odbacili sve Šaferove predloge.

Mediji, koji su tih dana pomno pratili sve što se dešavalo u kući Gantovih, nekoliko sati po povratku devojčice u porodični dom, javili su da je Džin konzumirala suve šljive, što je strogo zabranjena namirnica u “besmrtnoj dijeti”.

Šafer je osuđen na pet godina robije. Po izlasku je živeo od izdavanja magizina posvećenom besmrtnom životu i metafizici. U jednom trenutku je na istu temu otvorio i dopisnu školu. Aprila 1955. i on i njegova žena izvršili su samoubistvo.

Što se Džin Gant tiče, poslednji put je bila u žiži javnosti 2002. godine. Tada je još bila živa, zdrava, udata i imala je svoju decu. Nije želela da javno govori o svom detinjstvu.