GEJ KOJI JE SPASAO SVET: Ko je bio čovek koji je razbio nacističku Enigmu i porazio Hitlera (FOTO)

Beležnica koju je pisao britanski matematičar i razbijač šifri Alan Tjuring biće ponuđena na aukciji u Njujorku u aprilu, saopštila je aukcijska kuća Bonams. Ipak, ovo je samo najnoviji deo priče o čoveku o kome do nedavno svet nije znao ništa.

Izvanredni dokument iz 1942. godine kada je Tjuring radio na „razbijanju” Enigme – nacističkog sistema šifrovanja, mogao bi da ode za najmanje milion dolara, navodi aukcijska kuća.

Očekuje se da će aukciji 13. aprila pomoći i film o Tjuringovom životu „The Imitation Game” koji je nominovan za osam Oskara i gde matematičara igra zvezda britanskog filma Benedikt Kamberbač.

Tjuring je bio kompjuterski stručnjak, filozof i kriptolog i film je izašao na 60. godišnjicu njegove smrti.

Bonams navodi da je sveska sa 56 strana „gotovo sigurno jedini rukom pisani tekst Tjuringa koji je ostao sačuvan i koji nikada do sada nije viđen u javnosti”.

Tekst se bavi osnovama kompjuterske nauke i matematičke notacije i pruža „izvanredan uvid u misaoni proces genija”.

– Alan Tjuring bio je ratni heroj, čovek koji je razvio Enigmu i doprineo završetku Drugog svetskog rata, otac moderne kompjuterske nauke i gej ikona koji je živeo u vremenu netolerancije i kao rezultat toga se ubio. Njegov uticaj na naše svakodnevne živote je nemerljiv i sama ideja da možemo u rukama da držimo neki njegov tekst je uzbudljiva – naveo je Kamberbač.

Tjuringu je suđeno zbog homoseksualnosti 1952. godine kada je u Britaniji to smatrano zločinom. Iako je igrao ključnu ulogu u dešifrovanju nemačkih šifri i tako doprineo bržem padu Adolfa Hitlera, bio je primoran da se podvrgne hemijskoj kastraciji. To je, u stvari, značilo i prestanak njegovog rada.

Godine 1954. je umro od trovanja cijanidom, jer je pojeo jabuku u koju je bio ubrizgan cijanid. Njegova smrt je proglašena samoubistvom. Tada je imao samo 41 godinu.

Osuda za „teško nedolično ponašanje” povučena je 2013. godine, a 24. decembra, Tjuringa je posthumno pomilovala Kraljica Elizabeta II. Alan Tjuring je tek četvrta osoba od 1945. godine, koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu dobila kraljevsko pomilovanje

Običnu svesku sa beleškama Tjuring je kupio u studentskoj knjižari u Kembridžu gde je studirao. Sveska je pronađena među papirima koje je Tjuring ostavio 1954. godine svom prijatelju i matematičaru Robinu Gandiju.