KAKO SAM POBEDIO HITLERA: Imao sam 15 godina i put dug 20.000 kilometara do oslobođenja!

'Sada kad gledam gde smo sve išli, ja se pitam da li je moguće da je čovek to prošao. Tuda mazge i konji nisu mogli da idu, a mi smo se nekako probijali! Ali, bili smo mladi, imali smo volje i velike ciljeve. Kažu da bismo jurišali i na Boga.'

 

Povodom 70 godina od kraja Drugog svetskog rata i pobede nad fašizmom Dnevno.rs donosi seriju ekskluzivnih intervjua sa ljudima koji su učestvovali u borbama i za svoju hrabrost bili odlikovani. Ne propustite da pročitate njihove priče i saznate iz prve ruke kako je Dan pobede, 9. maj 1945. izgledao širom oslobođene Jugoslavije. 

Zdenko Duplančić ima 85 godina i brine o mnogo čemu: da ne padne, da se ne razboli, da ga nešto ne udari… A pre 70 godina, bio je tek dečačić, priseća se vremešni gospodin, pukovnik avijacije u penziji. Zdenko nikada neće zaboraviti osećanja koja su ga obuzimala kada je kao trinaestogodišnji dečak iz Splita krenuo sa partizanima u oslobođenje domovine. Najčudnije od svega, priznaje, za sve to vreme nijednom nije osetio strah.

– Potičem iz ugledne splitske porodice. Pre rata sam bio učenik, a SKOJ-evac sam postao još 1942. godine. U tom trenutku je već sedam ljudi iz moje porodice bilo u partizanima. Pamtim da nam je kuća bila puna lekova i crvene pomoći i da se u Splitu odatle išlo u partizane. Zbog očevog ugleda, našu kuću nikada nisu pretresali i partija je to dosta koristila – počinje svoju priču za Dnevno.rs Zdenko Duplančić.

Sa 11 godina sam počeo sa sabotažama

Za razliku od nekih drugih krajeva Jugoslavije, Split je bio priključen Italiji, tako da je Zdenko veoma mlad iskusio drugu vrstu okupacije.

Za razliku od Nemaca, Italijani su pre išli na asimilaciju. Oni su tražili da se govori italijanski, da se pozdravlja rimski, svi natpisi prodavnica i javnih ustanova su morali da se prevedu. Ipak, sa druge strane, nikada nismo bili gladni, a u Splitu su i Jevreji bili slobodni – seća se Zdenko i dodaje da bi ovo pripajanje možda i uspelo da Split nije bio tako „revolucionaran grad“.

Umesto toga, Italijani su u mestu naišli na jak otpor, a pukovnik avijacije u penziji je u sabotažama učestvovao svakodnevno.

– U Splitu se uvek nešto dešavalo. Imali smo zadatke i ja sam ih izvršavao iako sam imao tek nešto više od 11 godina – bacali smo letke, krali dokumente od fašista, pratili ljude. Zahvaljujući našim sabotažama, u Splitu nisu radila pozorišta, a čak se ni fudbal nije igrao, za razliku od Beograda i Zagreba – opisuje situaciju u gradu u kome je proveo detinjstvo.

Ratni put dug 20.000 kilometara

 

Zdenko Duplančić je imao samo 14 godina kada je otišao u borbu, Foto: Dnevno.rs

Pukovnik avijacije u penziji, gospodin Duplančić kaže da se pitanje borbe za njega nikada nije postavljalo iako je njegova porodica pod okupacijom živala dobro. Kapitulacijom Italije 1943. godine, Split je posle 20 dana borbe pao, a za Zdenka je bilo vreme da ode. Imao je samo 14 godina, ali kaže „tih dana se sazrevalo brže“.

Priča koju današnja omladina ne može da shvati

Zdenko Duplančić se seća da je disciplina njegovih saboraca bila ogromna. Nakon svake bitke okupljali su se i analizirali svoje postupke, a samokritika je bila uobičajna. Ipak, pamti i vremena velike gladi.

– Sećam se da je sa mnom bio jedan Marko, Crnogorac. Bio je bombaš i izuzetno hrabar čovek. Međutim, mi smo svi pričali gde je ko pogrešio i šta je mogao da uradi bolje, samo je on uvek ćutao. Jednom, jedan drug iz odreda mu je pred svima rekao da je upravo on mnogo pogrešio. A znate li šta je bila njegova greška!? Kada smo bili na kazanu, on je gledao da uzme veći komad mesa! Kada mu je to saopšteno pred svima zacrveneo se kao bulka – priča Zdenko i dodaje da današnja omladina to teško može da shvati.

Od tada pa sve do kraja rata, Duplančić je bio borac Prve proleterske brigade. Sa ponosom ističe kako je to bila elitna jedinica u koju nije mogao da „dođe svako“. Sa saborcima je Zdenko prešao ogroman put – celu Bosnu, Srbiju, Sremski front, pa nazad sve do Zagreba, oslobodivši usput i Beograd – ukupno oko 20.000 kilometara!

– Sada kad gledam gde smo sve išli, ja se pitam da li je moguće da je čovek to prošao. Tuda mazge i konji nisu mogli da idu, a mi smo se nekako probijali! Ali, bili smo mladi, imali smo volje i velike ciljeve. Kažu da bismo jurišali i na Boga – priča Zdenko koji je u borbama ostao do poslednjeg dana rata i sve ih dobro pamti.

Za slobodu Jugoslavije život dala i jedna Kineskinja

 

Zdenko Duplančić je kao borac Prve proleterske brigade za vreme rata prešao 20.000 kilometara, Foto: Dnevno.rs

Ako treba da izdvoji jedan trenutak iz borbi koji od najviše pamti, onda bi to bio momenat kada je, kod Uba u Srbiji u njenoj prvoj borbi, video kako gine Čo Čen Đulijana.

Neverovatno je šta čovek sve zapamti. Dobro pamtim tu devojku, bila je Kineskinja i zvala se Đulijana. Nikada nisam saznao odakle ona tu. Mi smo joj rekli da ostane u pozadini, ali ona je insistirala da ide u borbu. A to nam je bila jedna od najtežih bitaka, padala je kiša i bila je strašna magla. Naleteli smo na bunkere i ona je poginula ni pet metara od mene – seća se Zdenko Duplančić i dodaje da mu nikada nije bilo jasno kako je on iz te borbe izašao nepovređen.

Vest o kraju Drugog svetskog rata čuo je u rodnoj Hrvatskoj. Zagreb tek što je bio oslobođen.

– Tu sreću nije danas moguće opisati. Imali smo mali zbor, lumpovali smo i veselili se – što smo živi, što je pobeda konačno došla. Ipak, nismo imali baš mnogo vremena za slavlje. Bilo je još zaostalih Nemaca i domaćih izdajnika u okolini, a njih je trebalo juriti – objašnjava Zdenko koji i danas redovno posećuje Vukovar, Zagreb i sva ostala mesta u čijem je oslobođenju kao mladić učestvovao.

 

Ko je Zdenko Duplančić?

Zdenko Duplančić je rođen 1930. godine u Splitu. Već 1942. godine, iako mu je bilo nepunih 12 godina, priključio se SKOJ-u. Od kapitulacije Italije 1943. godine priključio se NOB-u i bio borac Drugog crnogorskog bataljona Prve proleterske divizije.

Učestvovao je u svim većim borbama koje je ova divizija vodila uključujući i one za oslobođenje Beograda i Zagreba. Više puta je odlikovan.

Posle oslobođenja Zdenko Duplančić je nastavio karijeru u JNA u avijaciji. Školovao se u Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama, a osim u inostranstvu, službovao je i u Sarajevu, Ljubljani, Kraljevu… Od 1962. godine živi u Beogradu. Penzionisan je 1988. godine u činu pukovnika.

Iako u penziji, Zdenko Duplančić je i dalje veoma aktivan – predsednik je SUBNOR-a Savski venac i predsednik Sekcije boraca Prve proleterske brigade. Na vojnoj paradi održanoj u oktobru prošle godine zajedno sa saborcima je stajao u centralnoj loži, odmah iza državnog vrha.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!