MISTERIJA “NESTANKA VEKA”: Australija je 1967. IZGUBILA PREMIJERA i do danas ga nije pronašla

Bilo je žarko leto 1967. godine kada je Harold Holt, 17. premijer Australije sa prijateljima otišao na plažu. Niko nije mogao ni da pretpostavi da će to biti poslednji put da ga je bilo ko video.

Wikipedia

Tog vrelog popodneva 17. decembra 1967. godine pet prijatelja je stiglo na plažu u Point Nepeanu u Viktoriji u Australiji. Jedan od njih bio je i Harold Holt, premijer ove države.

Političar je odmah poželeo da pliva i uskoro se otisnuo na pučinu iako su dve prijateljice koje su sa njim bile u grupi primetile da je plima veća nego obično, piše magazin Smitsonian.

Martin Simson, Holtov prijatelj, ušao je odmah za njim u vodu, ali je ubrzo odustao.

– Struja je bila jaka, pa sam rešio da se jednostavno brčkam i ne idem duboko –ispričao je kasnije.

Prijatelji su držali Holta na oku dok je plivao sve dalje od njih. A onda je, u jednom trenutku, zašao za stenu i jednostavno nestao!

Nestanak veka

Harold Holt u mladosti, Foto: Wikipedia

Četvoro njegovih pratilaca se popelo na uzvišicu kako bi ga odande videli, ali je izgledalo da se Holtu izgubio svaki trag.

Kako nisu mogli da ga nađu, pozvali su pomoć i u roku od nekoliko minuta premijerovo obezbeđenje je organizovalo ronioce koji su počeli da pretražuju vodu. Stigla je i policija i potraga je nastavljena i na kopnu, a i iz vazduha helikopterima.

Do sumraka preko 200 ljudi, uključujući i vojsku, pretraživali su okolinu i more. Bila je to najveća ikada organizovana akcija spasavanja u australijskoj istoriji, ali nije imala uspeha.

Harold Holt je nestao!

Dva dana kasnije, 19. decembra, Holt je proglašen mrtvim i njegov zamenik Džon MekIven je položio zakletvu kao novi premijer Australije. Nekoliko dana kasnije održana je komemoracija kojoj su prisustvovali mnogobrojni svetski lideri.

Zbog neobičnog i skoro bizarnog načina na koji je prvi čovek Australije nestao, nije prošlo mnogo, a čitav događaj je postao predmet špekulacija i mnogobrojnih teorija zavere.

Od lažirane smrti i samoubistva, pa do otmice vanzemaljaca

Harold Holt na plaži, Foto: Wikipedia

Kako je moguće da prvi čovek zemlje jednostavno nestane? Tadašnji zakoni u Australiji nisu propisivali službenu istragu u slučaju utopljenika čiji leševi nisu pronađeni, tako da Holtov slučaj nije stigao do istražitelja.

Uprkos mnogobrojnim svedocima koji su tvrdili da je potraga na plaži u Point Nepeanu tog sudbonosnog decembra 1967. godine sprovedena temeljno, i danas ima onih koji odbijaju da poveruju da se Harold Holt, iskusni plivač i čovek odrastao na moru, jednostavno udavio.

Holt je proveo više od tri decenije u australijskom parlamentu, ali je na mestu prvog čoveka ove države bio tek nešto manje od dve godine u trenutku kada je nestao.

Samo nekoliko meseci nakon što je položio zakletvu, u januaru 1966. godine obznanio je da će Australija učestvovati u Vijetnamskom ratu na strani SAD što nije dobro propraćeno kod svih njegovih glasača, a širom zemlje su organizovani i mirovni protesti. Sve ovo glavni su argumenti onih koji veruju da je Holta neko u vodi ubio.

Osim ubistva, ubrzo posle Holtovog nestanka pojavila su se i nagađanja o njegovom mentalnom zdravlju. Ljudi su nagađali da su rastuća nepopularnost zbog rata u Vijetnamu, kao i politički pritisak naterali Harolda Holta da počini samoubistvo.

Malo svetlija teorija, navodi da je premijer lažirao sopstvenu smrt kako bi mogao da pobegne sa ljubavnicom.

S godinama, priča o nestanku premijera dobijala je sve neverovatnije zaokrete. Jedan penzionisani australijski mornarički oficir tvrdio je u britanskoj štampi da je Holt sve vreme bio kineski agent i da ga je ova država podmornicom evakuisala jer mu je tajna služba bila na tragu.

Ni američka CIA nije bila pošteđena. Harold Holt, kaže jedna teorija se predomislio i planirao je da povuče australijske trupe iz Vijetnama, pa ga je CIA uklonila pre nego što je svoju zamisao sproveo u delo.

Službeni epilog

Plaža na kojoj je Holt nestao, Foto: Wikipedia/Robyn Cox

Verovatno su sve ove spekulacije doprinele tome da se 2003. godine slučaj ponovo otvori i sprovede službena policijska istraga Holtovog nestanka.

Tek 2005. istražitelji su objavili da se Holt utopio u moru 17. decembra 1967. usled jakih struja i verovatno ošamućenosti zbog lekova protiv bolova koje je koristio zbog povrede ramena. Njegovo telo je struja odnela na pučinu, a postoji mogućnost i da su ga pojele ajkule.

Ovim je priča dobila službeni epilog iako teorije i urbane legende i danas žive.