Tajna policija Envera Hodže: Evo kako su se u Albaniji obračunavali sa protivnicima režima

Bunker
Wikipedia/Elian Stefa

Kuća lišća, štab Sigurimija, tajne albanske policije u doba Envera Hodže, uskoro će postati muzej. Članovi ove omražene službe i dalje tvrde da su samo štitili narod od „pobunjenika“ i „terorista“.

 

Bunkeri iz doba Envera Hodže još „krase“ albanske pejzaže, Foto: Wikipedia/Elian Stefa, Gyler Mydyti

Nesti Vako mora da ima preko 70 godina, ali uopšte ne izgleda tako. Elegantan, prav kao strela i sa potpuno sedom kosom deluje kao penzionisani profesor ili upravnik pošte, napisao je na osnovu jakih utisaka Endrju Hosken, novinar Bi-Bi-Sija.

A bio je verovatno najvažniji inženjer bivšeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hodže i više od 25 godina na čelu službe za prismotru albanske tajne policije Sigurimi.

Neke od njegovih kolega su učestvovale u izgradnji oko 750.000 bunkera po naređenju paranoičnog vođe.

Za mnoge Albance u vreme Hodžine vladavine, Sigurimi je bio sinonim za mučenje, egzekucije i proizvoljna zatvaranja.

I svi su dobro znali gde su agenti ove službe stacionirani – u Kući lišća, gde je Hosken i upoznao Vaka.

Više o razgovoru britanskog novinara i Nesti Vakoa, kao i fotografije, možete videti ovde. 

Baš kao što se iznenadio Vakovim izgledom, Hosken se iznenadio i izgledom njihovog štaba u Tirani – čvrsta zgrada od crvene cigle sa bakarnim olucima i gipsanim ramovima oko prozora… Kao da je reč o rezidenciji nekog biskupa.

Iako je to čovek sa jezivom biografijom, britanski novinar priznaje da mu se svideo kao ličnost – njegova iskrenost tokom priče o zaštiti naroda od “pobunjenika“ i “terorista“ ga je prosto razoružala.

– Sa indignacijom se suzdržao kada sam mu rekao da je možda ipak trebalo zaštititi narod od Sigurimija – navodi Hosken.

 

Enver Hodža, Foto: Wikipedia/Forrásjelölés Hasonló

– Državni tužilac je stavljao paraf na naređenje za prismotru. Postojalo je vremensko ograničenje koliko dugo ste smeli da špijunirate nekoga. Ništa nije bilo nezakonito – ističe bivši šef u tajnoj službi.

Ali, ne krije da su neki komunisti pravili “mnogo grešaka“.

– Na primer, postojao je lud sistem stočarske kolektivizacije – seljacima su oduzimane svinje i ovce. No, to nije radio Enver Hodža, to su radili neki iz vlasti koji su želeli da napreduju u karijeri – objašnjava Vako.

Njegov kolega Adrijan Pepaj dodaje da je njihov zadatak bio da spreče sabotere da dižu stvari u vazduh i da ljudi gube živote.

 

Grob Envera Hodže (vladao od 1944. do 1985) u Tirani još uvek obilaze odani pojedinci, Foto: Wikipedia/Albinfo

Albanija je tokom četiri decenije pod Hodžom bila u totalnoj izolaciji, i još je misterija za mnoge. Otada je mnogo uznapredovala. Pre pet godina je tiho pristupila Nato-u i postala kandidat za članstvo u EU.

Diktatorova kuća u centru Tirane bi trebalo da postane muzej, baš kao i Kuća lišća. Već je moguće posetiti Hodžin ogromni lični nuklearni bunker na obodu prestonice.