PAPA IZ DANTEOVOG PAKLA: Poglavar katoličke crkve toliko okrutan da su ga se i ubice plašile

Papa Bonifacije
Wikipedia

Nakon što je papa Benedikt XVI abdicirao 2013. godine mediji su potpuno poludeli, ali on zapravo nije bio prvi poglavar katoličke crkve koji je to učinio - 800 godina pre njega živeo je papa Celestin V. Tako je počela vladavina Bonifacija VIII, najmanje "svetog" pape u istoriji katoličke crkve.

 

Papa Celestin je bio 85-godišnjak iz Napulja, koji je izabran zbog svoje izrazite skromnosti. Pre nego je proglašen za papu živeo je kao pustinjak, a postao je papa na nagovor kardinala.

Kako je napisao irski istoričar Amon Dafi, Celestin V je “bio svetac, ali potpuno beznadežan” kada je u pitanju vođenje crkvom, zbog čega je njegova vladavina i trajala samo pet meseci.

Mnogi su mislili kako će se izborom takvog pape Crkva očistiti od korupcije, ali ne samo da se to nije dogodilo, već je Celestin bio prisiljen odstupiti.

I tada je na čelo Katoličke crkve 1294. godine došao papa Bonifacije VIII.

Prvi potez Bonifacija kao pape bio je da zatvori svog prethodnika Celestina u tvrđavu Fumone gde je bivši papa proveo očajnih deset meseci. Tako je počela vladavina Bonifacija VIII, najmanje “svetog” pape u istoriji katoličke crkve.

Diktator iz Vatikana

 

Papa Bonifacije je rođen kao Benedeto Ketani i od rane mladosti je pokazivao diktatorske sklonosti. Bio je relativno talentovan crkveni advokat i član kurije pre nego što je proglašen kardinalom.

Bonifacije je čvrsto verovao u papsku superiornost nad ostalima. Izdao je svoju vlastitu zloglasnu bulu – Unam Sanctam po kojoj i civilna i crkvena vlast pripadaju isključivo njemu. Usput se upleo u međudržavne afere i diplomatske svađe sa stranim kraljevima, poput one s francuskim kraljem Filipom IV, nakon što je uveo porez francuskom sveštenstvu. 

Ipak, nije mu samo ta neviđena i bezgranična bahatost pridonela imidžu autokrate. Bonifacije se sukobljavao sa velikim brojem italijanskih uglednika. To se posebno odnosilo na porodicu Kolona.

Bonifacije je iskoristio papinsku vojsku kako bi osvojio nekoliko gradova koje je ta porodica držala. Među njima je bio i grad Palestrina, a Bonifacije je naredio pokolj sve do jednog stanovnika grada, kojih je bilo 7.000.

Ni u privatnom životu Bonifacije nije bio primer dobrote i čednosti. Bio je poznat kao pedofil koji je naročito voleo devojčice. Pričalo se da uživa u seksu sa udatim ženama i njihovim ćerkama istovremeno.

Papa iz Danteovog pakla

 

Bonifacije je na kraju dobio što je zaslužio. Preminuo je mesec dana nakon što su ga neprijatelji oteli i mučili.

Postoje priče da je umro potpuno lud, i da je sam izgrizao svoje ruke i do smrti lupao glavom o zid, ali ta je priča mit. Sasvim slučajna ekshumacija njegovog groba u 17. veku otkrila je da su mu obe ruke sačuvane.

Tek nakon njegove smrti o Bonifaciju su počele izranjati najgore priče i tračevi. Pisac Dante Aligijeri je u svom čuvenom delu “Božanstvena komedija” Bonifacija smestio u osmi krug pakla. Kralj Filip IV je čak tražio da se njegovo telo ekshumira i da se spali kao heretik. Bonifacijev naslednik papa Klement V odbacio je tu ideju.