Nikad pre objavljeni snimci: Čuli ste za Hirošimu i Nagasaki, ali atomska bomba pala je i na OVO MESTO

Atomska bomba
Youtube screenshot

Posle Drugog svetskog rata, američka vojska je narednih desetak godina sprovodila intenzivan razvoj nuklearnog oružja i njegovog testiranja. Jedna od najpoznatijih lokacija bila je na atolu Bikini. Više od 20 nuklearnih testova nanelo je katastrofalnu štetu živom svetu.

 

Američka Nacionalna sigurnosna agencija objavila je arhivske snimke detonacija bombi “Bejker” i “Ejbl”, koji do sada nisu prikazani. Snimci koje su zabeležile nadzorne letelice pokazuju trenutak aktiviranja bombe “Bejker”, kao i određeni period nakon eksplozije “Ejbla”.

Testovi ovih bombi obavljeni su u okviru operacije “Raskrsnica”. Vojska je htela da vidi kakvu će štetu pretrpeti 95 ratnih brodova u blizini eksplozije.

Šteta se pokazala vrlo velikom, a na snimku se mogu videti veoma oštećeni ratni brodovi koji tonu.

Prva bomba, “Ejbl”, bila je slična onoj koja je bačena na Nagasaki, dok je druga, “Bejker”, bila mnogo jača i podigla je ogromni talas koji je potopio veliki deo flote.

Još veći šok usledio je kada su videli posledice radijacije. Na brodovima je bilo smešteno oko 200 svinja, koje su sve uginule u roku od mesec dana.