Školski drugovi, zajedno i u dobru i u zlu: Prepoznajete na fotografiji DVOJICU SRPSKIH VOJVODA

Mišić i Stepanović
Wikipedia

Na fotografiji je XI klasa Artiljerijske škole Vojne akademije i nastala je negde između 1874 i 1880. godine. Na njoj, u grupi mladih i odvažnih pitomaca, možete videti i dvojicu vojvoda iz vremena kada su se tek učili vojnom "zanatu" i sanjali slobodnu Srbiju.

 

Da li ih prepoznajete?

Na ovoj retkoj i istorijski značajnoj fotografiji vide se čuvene srpske vojskovođe iz Balkanskih i Prvog svetskog rata – Stepa Stepanović i Živojin Mišić.

 

U prvom redu odozdo drugi sleva je Stepa Stepanović, a u drugom redu treći zdesna je Živojin Mišić, Foto: Wikipedia

Ni Stepa ni Živojin nisu bili naročito dobi đaci. Ipak, kako su završili 5. razreda Gimnazije, obojica su automatski bili oslobođeni polaganja prijemnog ispita za Artiljerijsku školu koja je upisivala XI klasu.

Primalo se ukupno 29 pitomaca. Stepanović je bio 14. u rangu, a Mišić 21. (posle odustajanja dvojice kandidata 19.)

 

Stepa Stepanović i Živojin Mišić, Foto: Wikipedia

Artiljerijska škola je u to vreme imala više tehnički karakter, tako da se je posebna pažnja posvećivala matematičkim predmetima u kojima Stepanović nije bio naročito dobar.

Ipak, posle izbijanja Hercegovačkog ustanka, Artiljerijska škola prilagođava svoj program praktičnoj borbenoj obuci u kojoj su i Stepanović i Mišić bili mnogo bolji.

Juna 1876. godine, posle izbijanja Srpskog-turskog rata, cela XI klasa dobija narednički čin i upućuje se na front. Time je školovanje dvojice slavnih srpskih vojvoda prekinuto, ali je započeo period koji će obojicu odvesti u legendu…