Senzacionalno otkriće: Ispod obeliska pronađena MUSOLINIJEVA PORUKA BUDUĆIM GENERACIJAMA

Musolini
Wikipedia

Ispod velikog obeliska u Rimu pronađen je tekst koji baca novo svetlo na fašistički režim Benita Musolinija. Tekst je napisan na pergamentu na latinskom jeziku, zakopan je ispod obeliska zajedno sa zlatnim novčićima, a pretpostavlja se da ga je diktator tu namerno ostavio upravo kako bi ga pročitale buduće generacije.

 

Ovo senzacionalno otkriće poslednjih 80 godina bilo je sakriveno nadomak samog centra Rima, kod sportskog kompleksa “Foro Italico”, a naučnici Betina Reic-Hose i Han Lamers dobili su priliku da prvi prevedu tekst.

Inače, sam obelisk upravo je bio ideja Benita Musolinija koji ga je podigao 1932. godine u čast fašizma.

– Tekst Musolinijeve poruke definitivno je bio namenjen budućim generacijama. U ono vreme sam obelisk je bio veliki spektakl za Rimljane, ali nigde nije zapisano da je neki tekst zakopan ispod njega. Dakle, lako je zaključiti da ga je Musolini ostavio za neko drugo doba – za BBC je rekla Betina Reic-Hose, inače stručnjakinja s instituta u Groningenu.

Doktorka Reic-Hose dobro zna i ko je inspirisao Musolinija u toj ideji “zakopavanja”.

– Poznato je da su fašisti bili opsednuti Rimskim carstvom. To ih je toliko fasciniralo da su stalno kopali po ruševinama starog Rima i, naravno, ponekad su i pronalazili neke poruke. Tako su se setili i da bi oni nešto mogli ostaviti budućim generacijama – objašnjava ona.

A što je to Musolini imao poručiti budućim generacijama?

Ukratko, ciljevi su bili veličanje fašizma i samog Musolinija.

Spasitelj Italije

 

U prvom delu poruke je opisana istorija fašizma i uspon Musolinija. Navodi se kako je Musolini spasitelj Italije koja se našla na samom dnu nakon Prvog svjetskog rata. Piše da je njegova “nadljudska odlučnost” pomogla državi da se podigne iz pepela.

– Musolini se u tekstu opisuje kao novi rimski car i spasitelj italijanskog naroda. U opisu njegova lika i dela koriste se i biblijski izrazi – otkrio je doktor Lamers, inače stručnjak sa univerziteta u Berlinu.

Drugi deo poruke tiče se Fašističke organizacije mladih, a treći otkriva planove preuređenja “Fora Italica”, tada poznatijeg kao “Foro Mussolini”.