Da li ćete ponovo duvati SVEĆICE NA ROĐENDANSKOJ TORTI kada saznate šta one ZAISTA predstavljaju?

Torta
Wikipedia/FORTEPAN / Pohl Pálma

Pravljenje rođendanskih torti je tradicija koja postoji još iz rimskih vremena. Proslavljati nečije rođenje i ima smisla, ali da li ste se ikada pitali odakle običaj paljenja svećica na ovim tortama i šta taj sjaj simbolizuje?

 

Postoje mnogobrojne teorije o simbolici svećica na rođendanskoj torti. Istina, ni jedna teorija nije dokazana, ali ono što je sigurno jeste poreklo ovog običaja.

U drevnoj Grčkoj postojao je “Festival proleća” koji se održavao u čast boginje Artemide – Boginja lova, zveri, Meseca, porođaja,dece, devojaka i devičanstva, smrti na porođaju, iznenadne smrti i kuge. 

Žene bi prinosile darove boginji Artemidi u obliku torti od meda unutar kojih se nalazila sveća čiji je plamen simbolizovao sjaj Meseca. 

Torte u to doba bile su dosta slične današnjim tortama. Ipak, pored njih, kao žrtve u ova drevna vremena pronišene su i zaklane koze.

Običaj se od Grka proširio širom sveta. I pre toga, mnogo drevne kupture su verovale da dim svećica nosi molitve na nebo. Današnja tradicija zamišljanja želje pre nego što se oduvaju svećice sa torte takođe je nastala tako.