Najnovije vesti

Vesti  Istorijski zabavnik  /  Zanimljivosti iz istorije

ZABORAVLJENA ISTORIJA: I Srbi su nekada BOŽIĆ SLAVILI KAD I OSTATAK SVETA - 25. decembra

Srbija od pre jednog veka bila je potpuno drugačija zemlja od one koju danas poznajemo - živelo se skromnije, pričalo se o sada davno zaboravljenim temama i ljudima, poštovali su se neki drugi običaji... Ipak, Božić je za vernike uvek bio centralni događaj sezone. Jedina razlika je bila u tome što se on nije proslavljao 7. januara već 25. decembra!
Autor: A. B. Foto: Wikipedia
Vreme: 09:58h | 26. decembar. 2016.
11

 

Pre Drugog svetskog rata Srbi nisu mnogo marili za Novu godinu. Istina, ona je bila poznata, ponegde se i obeležavala, ali je bila u senci mnogo važnijeg, centralnog događaja sezone - Božića.

 

O ovome najbolje svedoče novine od pre jednog veka koje 1. januara činjenicu da je upravo nastupila "nova godina" pominju stidljivo, nikada na naslovnoj već tek na 4-5 strani. O "dočeku Nove godine" bez kakvog se ovaj praznik danas ne može zamisliti, nema ni govora.

 

Postojala je još jedna razlika u odnosu na današnje vreme - pre Prvog svetskog rata, država i crkva su vreme računale po istom, julijanskom kalendaru, pa je Božić proslavljan isključivo 25. decembra!

 

Naslovna strana Politike od 25. decembra 1904. godine, Foto: Arhiva Narodne biblioteke Srbije

Za ovaj praznik štampani su specijalni brojevi novina za naredna 2-3 dana, prepuni čestitki, prazničnih oglasa i reklama za moguće poklone, a štampa obično nije izlazila 25. i 26. decembra. U ovim prazničnim brojevima, Božić su narodu čestitali kralj i patrijarh, a bilo je i oglasa viđenijih građana kojima su oni upućivali najlepše želje svojim kolegama i prijateljima.

 

Uvođenje novog, gregorijanskog kalendara dogodilo se odmah posle Prvog svetskog rata, 1919. godine. Kako Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznala ovaj kalendar ona je nastavila da obeležava praznike na dotadašnji način, pa je ova godina postala prva kada se dogodilo da se Nova godina u Srbiji slavila pre Božića. Ovo se zadržalo sve do današnjih dana.

 

Naslovna strana praznične Politike 24. 25. i 26. decembra 1910. godine, Foto: Arhiva Narodne biblioteke

Sudeći po novinskim naslovima i oglasima iz onog doba, ovo je izazvalo priličnu zabunu. Negde u to doba i proslave Novih godina postaju sve češće, dok se Božić i dalje pominje, ali stidljivije. Međutim, 13 dana razlike nastale zamenom kalendara ostale su "problem" sve do današnjih dana (kako to u praksi izgleda možete pročitati u posebnom tekstu KLIKOM OVDE!

 

Iako su od tada praznična izdanja štampana isključivo za 6. 7. i 8. januar, među oglasima je moguće pronaći reklame za doček "nove" nove godine, "srpske" nove godine, kao i za oba Božića. 

 

Praznični oglasi u Politici 1. januara 1914. godine, Foto: Arhiva Narodne biblioteke

Vremenom se proslava Božića potpuno pomerila na 7. januar dok je doček Nove godine do današnjih dana ostao "dupli".

Komentari

Zoran 26 Dec, 14:13h kaže:

Naslov treba da glasi :
Ostatak sveta je je nekada Bozic slavio kad Srbi ,to je tacan naslov !
A neki su posle promenili kalendar dok se mi i dalje pridrzavamo istog koji je i tada vazio. Ne vidim nista lose u tome i zabune tu nema nikakve osim ako je ne naprave zlonamerni komentari. Kinezi slave na svoj datum .. ima li tu neceg nejasnog?

zuti kisobran 26 Dec, 16:24h kaže:

mirko, pogresio si - Pravolsavci su uvek slavili 25 decembra bozic i tada i sada!
Samo se drze Julianskog merenja vremena

Hox 26 Dec, 16:59h kaže:

Cao Zoka,

naslov je trebao bit da ce bit glupih komentara, naravno je svima poznato da katolici slave Bozic po ispravljenim rimskim Gregorijanskom kalendaru, dok Pravoslavni "Hardlajneri" slave jos danas dan Bozic po rimskim Julijanskim Kalendaru iz vremena rimskog imperatora Julija, nekadasnjeg caesar-a (cara) rimskog carstva. Dali pravi slavljenje jednim ili drugim datumom veliku razliku? Da, jer jedni su pogresni po Julijanskim, a drugi po Gregorijanskim kalendaru, dok se nasa "pravoslavna raja" drzi Julijanskog pogresnog kalendara, Katolici se drze pogresnog (ali i tacnijeg) i Gregorijanskog kalendara, tako da je na kraj krajeva nijedan Kalendar "SRPSKI" osim ZOKA, ako zelis da kazes da su SRBI i RIMLJANI isto, jako sumnjam u to. Ubijedjen sam da pogresan i jedan i drugi kalendar. Tako da je sasvim svejedno kojim kalendarom slavimo Bozic, dali novim ispravljenim ili starim neispravljenim. Jedino sta pravi razliku da se zahvaljujuci ovakvim glupostima hriscani sve dalje i dalje i bez ikakve logike razdvajaju, rupe medju nama je sve veca.

mirko 26 Dec, 13:51h kaže:

nije tacno da su pravoslavci slavili bozic 25-26 i da se kalendarom menja situacija.kalendar su prominili katolici a nas pravoslavni kalendar potice jos iz vremena Hrista i nije menjan do danas

Dzon 26 Dec, 16:33h kaže:

Ne razumem ove komentare.
Pa i pravoslavci slave 25og.

Nije moguće komentarisati vesti starije od 5 dana.