MALO JE FALILO: Porodica je preklinjala ČERČILA da se ne preobrati u ISLAM!

Čerčil
Wikipedia

Veliki zaštitnik britanske imperije bio je i veliki ljubitelj Orijenta i Islama.

 

Porodica ser Vinstona Čerčila podsticala ga je da se bori protiv želje da se preobrati u Islam, otkriva novootkriveno pismo.

Premijer koji je vodio Veliku Britaniju do pobede u Drugom svetkom ratu očito je bio veoma zainteresovan za Islam i kulturu Orijenta, pa je dobio pismo od porodice koja ga je ubeđivala da ne treba da postane musliman.

Pismo je datirano na avgust 1907. godine, a u njemu Čerčilova buduća snaja piše sledeće:

Molim Vas, nemojte se preobratiti u Islam. Primetila sam u Vašem ponašanju tendenciju ka Orijentu, zaista jesam. Tendenciju da postanete paša. Ako dođete u kontakt sa Islamom, Vaša konverzija može biti izvršena sa još većom lakoćom. To bi bio poziv krvi, zar ne znate na šta milim. Borite se protiv toga – apelovala je na 33-godišnjeg Vinstona lejdi Gvendolina Berti koja se udala za njegovog brata Džeka.

Pismo je pronašao dr Voren Dokter, naučni saradnik na katedri za istoriju pri Univerzitetu u Kembridžu. Ipak, on je za britanski Independent rekao da Čerčil “nikada nije za ozbiljno razmišljao o preobraćivanju u Islam”.

Već u to doba bio je manje-više ateista, mada jeste bio fasciniran islamskom kulturom, ali to je bila česta pojava kod Viktorijanaca. Lejdi Gvendolina je verovatno bila zabrinuta jer se Čerčil spremao za put u Afriku kako bi obišao svog prijatelja Vilfrida S. Blanta, koji je bio čuveni arabista, antiimperijalista i pesnik. Iako su njih dvojica bili prijatelji i često oblačili arapske nošnje na Blantovim ekscentričnim zabavama, retko kad su se slagali – izjavio je dr Dokter.